• Κοινωνία

    Ριζικές αλλαγές στους διαγωνισμούς για τα σχολικά γεύματα με στόχο την συμμετοχή περισσότερων εταιρειών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η Υφυπουργός Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου


    Σημαντικές αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή εταιρειών που θα παρέχουν σχολικά γεύματα σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα, προωθεί η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews ο διετής διαγωνισμός που θα τρέξει έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, θα έχει ελαστικότερα χρηματο-οικονομικά και τεχνικά κριτήρια επάρκειας, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων με την ένταξη περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ωστόσο, θα παραμείνουν, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα αυστηρές και υψηλές οι προδιαγραφές ποιότητας των ζεστών γευμάτων.

    Ακόμη ο διαγωνισμός θα προσαρμοστεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου οι εταιρείες να μην προσφέρουν τα σχολικά γεύματα σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης. Στον νέο διαγωνισμό, μετά από παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα απαλειφθεί ο όρος που προέβλεπε ότι για να συμμετάσχει μια εταιρεία είναι απαραίτητο να διαθέτει εμπειρία στην παρασκευή σχολικών γευμάτων.

    Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα θα είναι αυξημένος κατά 15%, καθώς από 74 εκατομμύρια θα διατεθούν 85 εκατομμύρια. Η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 και η διάρκειά του συγκεκριμένου προγράμματος έχει προβλεφθεί για 2 χρόνια. Σήμερα διανέμονται περισσότερα από 185.000 σχολικά γεύματα, ενώ από την επόμενη χρονιά ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 210.000.

    «Από τη νέα σχολική χρονιά, εντάσσουμε επιπλέον 18 γεωγραφικές περιφέρειες στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και αυξάνουμε στις ήδη υπάρχουσες τον αριθμό των γευμάτων που διανέμονται. Πριν ένα χρόνο, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, θέσαμε ένα οριζόντιο και δίκαιο πλαίσιο για να μην υπάρχουν ανισότητες και καθυστερήσεις. Εξασφαλίσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της», επισημαίνει η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Η υφυπουργός τονίζει ότι είναι δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να μη μείνει κανένα παιδί πίσω. «Ως κυβέρνηση, τιμούμε στην πράξη την υποχρέωση μας να φροντίζουμε όλα τα παιδιά της χώρας και κυρίως εκείνα που ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες. Φέτος, όσο διάστημα τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, μοιράζονταν ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Από την επόμενη σχολική χρονιά περισσότερα από 210.000 παιδιά, θα λαμβάνουν κάθε μεσημέρι ένα πιάτο ζεστό φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ, διανέμοντας 151.276 μερίδες την ημέρα.

    Διατροφική πρόταση

    Το υπουργείο Εργασίας συμβουλεύτηκε την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία κατέθεσε αναπροσαρμοσμένη διατροφική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα, την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

    Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους θα γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και θα παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων θα πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.

    Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

    Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ