• Κοινωνία

    Πτυχία ηθοποιών: Προσφυγή δραματικών σχολών και σπουδαστών στο ΣτΕ


    Η εξίσωση των πτυχίων των ηθοποιών ιδιωτικών σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Εκεί προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και πολλοί σπουδαστές, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο και την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε στην 48ωρη απεργία των ηθοποιών.

    Κατά τους προσφεύγοντες το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 υποβαθμίζει τα πτυχία των ιδιωτικών δραματικών σχολών αφού τα εξισώνει με τα απολυτήρια Λυκείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες ως προς την πρόσληψη και τη σταδιοδρομία τους στο δημόσιο τομέα.

    Οι σπουδαστές των σχολών και οι 18 σχολές που είναι αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου.

    Υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

    Επιπλέον υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4), καθώς αντιμετωπίζει όμοιες περιστάσεις που όμως είναι καθ΄ όλα ανόμοιες, ως προς την σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

    Κατά τους προσφεύγοντες, το ΠΔ προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και την ελεύθερη εγκατάσταση (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), στην ευρωπαϊκή οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Απαντήσεις σε 20 fake news για το Προεδρικό Διάταγμα και τους καλλιτέχνες



    ΣΧΟΛΙΑ