ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η καθημερινή εκδήλωση βροχοπτώσεων και καταιγίδων στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου οφείλεται, όπως και ο καύσωνας της περιόδου 15-19 Μαΐου, στη δημιουργία μιας λεγόμενης «Ψυχρής Λίμνης» στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία δημιουργεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύουν, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν και επηρεάζουν τη χώρα μας.
Η «Ψυχρή Λίμνη», σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί άστατο καιρό στη χώρα μας, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.
Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.
Έτσι, τις ιδιαίτερα θερμές ημέρες του δεύτερου δεκαημέρου του Μαΐου στην Ελλάδα ακολούθησε μια πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Εντυπωσιακή υπήρξε η πτώση στον σταθμό των Τρικάλων, όπου η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 27/5 ήταν 11,9 βαθμούς χαμηλότερη από την μέση τιμή της.
Επιπροσθέτως, η περίοδος αυτή αποτελεί το μέγιστο της εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων στη χώρα μας (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου). Πολλές καταιγίδες των τελευταίων ημερών προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις, αλλά ευτυχώς όχι μεγάλου μεγέθους, κυρίως λόγω της απομακρυσμένης προς το Νότο θέσης του αεροχειμάρρου.
Πηγή: meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη 24χρονη έπεσε πάνω σε 15 σταθμευμένα ΙΧ, κατάστημα και περίπτερο
- Mitsubishi: Συμφωνία «μαμούθ» 7,5 δισ. δολαρίων για εξαγορά των αμερικανικών assets φυσικού αερίου της Aethon
- Ντόναλντ Τραμπ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο του προσέφερε το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης – «Υπέροχη χειρονομία»
- Τραγική κατάληξη για τον 25χρονο αγνοούμενο στο Μαρούσι – Βρέθηκε νεκρός σε οικοδομή στην Αγία Παρασκευή