• Κοινωνία

    Θεοφάνεια: Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των υδάτων ανά την Ελλάδα- Αψήφισαν την κακοκαιρία

    • NewsRoom

    Στον Πειραιά ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα Θεοφάνεια


    Στον Πειραιά για τον Αγιασμό των Υδάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

    Τη σημασία της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωσή του, μετά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά.

    Τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απελευθέρωσε τρία λευκά περιστέρια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.

    Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «η Εορτή των Θεοφανείων, πηγή του ανεσπέρου Φωτός της Χριστιανοσύνης, δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον διαχρονικό δρόμο του Χρέους μας, όπως τούτο διαμορφώνεται από την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. Ήτοι τον δρόμο της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ότι το χρέος μας αυτό δεν αφορά μόνο τον Λαό μας και το Έθνος μας. «Αφορά γενικότερα, σύμφωνα με τον ρόλο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και της Διεθνούς Κοινότητας, την και πέραν των συνόρων μας υπεράσπιση του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του, κυρίως στους ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας» πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, είπε ότι «το ανέσπερο Φως της Χριστιανοσύνης, ιδίως κατά την Ορθόδοξη Παράδοση, εκτός από Φως της Πίστης μας είναι, και μάλιστα κατ’ εξοχήν, Φως του Ανθρωπισμού και της Αγάπης, Φως υπέρ του Ανθρώπου γενικώς, πέρα και έξω από τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του».

    Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Πειραιά αρχικά ακυρώθηκε ο αγιασμός των υδάτων, εξαιτίας του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Στον Πειραιά ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα Θεοφάνεια

    Ωστόσο, αργότερα, 19 πιστοί έπεσαν στη θάλασσα του Πειραιά, αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες, για την ημέρα των Θεοφανείων και για να πιάσουν τον σταυρό.

    Ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό. Στο σημείο βρίσκονταν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία απέδωσαν τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του, μετά το πέρα της τελετής, είπε ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Τόνισε, επίσης, ότι «το 2020 μπορεί και πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης για όλους, έτος μεταρρυθμίσεων, αποκατάστασης της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής συνοχής». Ο υπουργός Ναυτιλίας ευχήθηκε στους ναυτικούς της πατρίδας μας να ταξιδεύουν σε ήρεμες θάλασσες και διαβεβαίωσε ότι «γίνονται όσα πρέπει ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες τους και στις οικογένειές του όσοι κρατούνται παράνομα».

    Εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες ανά την υφήλιο. «Να τους ευχηθώ καλή δύναμη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε» τόνισε ο κ. Τραγάκης. Ανέφερε ότι οι συνθήκες αυτή την περίοδο στην περιοχή μας είναι αρκετά δύσκολες και ευχήθηκε όλοι με συναίνεση στη βουλή να προσφέρουν για το καλό του ελληνικού λαού.

    «Περισσότερο φως στους ανθρώπους και στους πολιτικούς» ευχήθηκε με δήλωσή της, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Να προστατεύουσε το σπίτι μας τη Γη και την ειρήνη» ανέφερε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους για την ημέρα των Θεοφανείων.

    Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης επισήμανε ότι η γιορτή των Θεοφανείων είναι μία από τις σημαντικές στιγμές της Χριστιανοσύνης και ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι φωτισμένη για όλους τους Έλληνες.

    Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε χρόνια πολλά και θεία φώτιση για την ημέρα των Θεοφανείων και πρόσθεσε: «Αυτή η ημέρα να είναι μέρα της επανεκίνησης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγεία όλων».

    Στον Πειραιά ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα Θεοφάνεια

    Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης είπε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, την πατρίδας μας και τον Πειραιά και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία. «Είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Αγιασμός των Υδάτων πραγματοποιείται σήμερα, όπως και κάθε χρονιά, σε όλη την Ελλάδα, με την προσπάθεια των κολυμβητών να είναι ακόμη πιο αξιόλογη, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του γεγονότος ότι η θερμοκρασία σε πολλά μέρη της Ελλάδας αγγίζει βαθμούς ακόμη και κάτω από το μηδέν.

    Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των Θεοφανείων, πιστοί, τιμώντας την ημέρα έπεσαν να πιάσουν τον σταυρό.

    Η ρίψη του σταυρού έγινε στα νερά του Θερμαϊκού, στο ύψος της Αγ. Σοφίας, όπου είχε στηθεί η εξέδρα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, 20 τολμηροί βούτηξαν να πιάσουν τον σταυρό και κολύμπησαν, παρά το ψύχος που έχει φέρει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία σαρώνει τη χώρα.

    Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων και είδαν τους κολυμβητές να πιάνουν τον σταυρό. Όπως αναφέρει το thestival, τον σταυρό έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο 36χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος βούτηξε για 16η χρονιά.

    Στην άκρη βρίσκονταν διασώστες, σε περίπτωση που κάποιος από τους κολυμβητές χρειαστεί κάτι, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη η θεία λειτουργία με παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

    Θεοφάνεια έγιναν και στη Χίο

    Ο Μητροπολίτης Χίου, παρά την κακοκαιρία και τον δυνατό βοριά των 10 μποφόρ, τα μανιασμένα κύματα και την θερμοκρασία που ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, γιόρτασε τα Θεοφάνεια και προχώρησε στον καθαγιασμό των υδάτων στο Λιμάνι της Χίου, με τον αέρα να παίρνει ράσα και καπέλα.

    Οι κολυμβητές που βούτηξαν για τον Τίμιο Σταυρό στην Χίο

    Οπως αναφέρει το politischios.gr, φέτος οι τολμηροί, που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες ήταν μόλις 3, που με περίσσια θέληση έπεσαν στα φουρτουνιασμένα νερά του κεντρικού λιμένα της Χίου, λαμβάνοντας την ευχή του Μητροπολίτη Χίου, αλλά και των παρισταμένων.

    Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Χίο

    Νωρίτερα από τον Καθαγιασμό των υδάτων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της πόλης της Χίου, παρουσία των αρχών του νησιού αλλά και δεκάδων πιστών.

    Με σύμμαχο τον καιρό τα Θεοφάνεια στην Ρόδο

    Με κάθε λαμπρότητα και υπό καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο η τελετή των Θεοφανίων.

    Θεοφάνεια στην Ρόδο, Πηγή: skyrodos.gr

    Η τελετή ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλου. Περίπου στις 11.00 το πρωί, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιερών Εξαπτέρυγων, του χορού των ιεροψαλτών, του κλήρου, των επισήμων αρχών και φορέων, αλλά και του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα πίσω από την Περιφέρεια δέηση και έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων, ενώ άγημα της 95 ΑΔΤΕ απέδωσε τις ενδεδειγμένες τιμές.

    Πάνω από 25 συνολικά άτομα, δήλωσαν συμμετοχή για να βουτήξουν, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες.

    Θεοφάνεια στην Ρόδο, Πηγή: skyrodos.gr
    Στην Κεφαλλονιά, από την άλλη, σημειώθηκε ένα απρόοπτο περιστατικό, αφού ένας ιερέας κατάληξε στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να πετάξει τον σταυρό.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στην Σκάλα Κεφαλλονιάς. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο του Kefalonia Click, την ώρα που ο ιερέας και οι πιστοί πλησίασαν τα «αγριεμένα» νερά της θάλασσας, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή παρέσυραν τον ιερέα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος.

    Άμεσα, και με τη βοήθεια των πιστών, ο ιερέας σηκώθηκε και με τη δεύτερη ευκαιρία έριξε τον σταυρό, ο οποίος ήταν δεμένος με σχοινί, λόγω της κακοκαιρίας, στα παγωμένα νερά. Για την ιστορία μια τολμηρή γυναίκα ήταν εκείνη που μπήκε στο νερό και έπιασε τον σταυρό ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων.

    Περισσότερα από 30 άτομα αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα Θεοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας για να πιάσουν τον σταυρό.

    Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένα 19χρονος, ο όποιος είχε βουτήξει άλλες πέντε φορές στο παρελθόν.

    Αμέσως μετά, ο 19χρονος παρέδωσε τον σταυρό στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο, ο οποίος με την σειρά του τού δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους που έπεσαν στην θάλασσα, ο μητροπολίτης τους δώρισε από μία εικόνα.

    «Είμαι περήφανος που κατόρθωσα να πιάσω τον Τίμιο Σταυρό και αισθάνομαι ικανοποιημένος. Θέλω να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά και να έχουμε όλοι μας καλή χρονιά», είπε αμέσως μετά το επίτευγμά του ο 19χρονος, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα patrasevents.gr.

    Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή κατάδυσης του τιμίου σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθους πιστών.

    Μπορεί η κακοκαιρία να σαρώνει τη χώρα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε λίγους τολμηρούς να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του λιμανιού στο Ηράκλειο την ημέρα του εορτασμού των Θεοφανείων προκειμένου να πιάσουν τον σταυρό.

    Όπως φαίνεται από το βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook η σελίδα «Όψεις Ηρακλείου» η ρίψη του σταυρού γίνεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων. Ωστόσο, περίπου 15 άτομα, μεταξύ των οποίων διακρίνεται και μια γυναίκα, αψήφισαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βούτηξαν τιμώντας την ημέρα.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίο. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ρίψη του Σταυρού στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης.

    https://www.facebook.com/watch/?v=2675984805800937



    ΣΧΟΛΙΑ