• Κοινωνία

    Προφυλακίζονται ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης

    • NewsRoom


    Προφυλακίζονται οι δύο από τους δέκα κατηγορούμενους του κυκλώματος με πειρατικά λογισμικά συνδρομητικής τηλεόρασης.

    Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 42χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος.

    Μετά από πολύωρη διαδικασία για τις απολογίες συνολικά δέκα κατηγορουμένων στην υπόθεση του πειρατικού κυκλώματος συνδρομητικής τηλεόρασης , Ανακρίτρια και Εισαγγελέας, έκριναν προσωρινά κρατουμένους τον φερόμενο ως αρχηγό και τον υπαρχηγό της δομημένης οργάνωσης.

    Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση.

    Στην δικογραφία για την υπόθεση της δράσης του κυκλώματος περιλαμβάνονται βαριές κατηγορίες που αφορούν εγκληματική οργάνωση, παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι δικαστικές αρχές , η οργάνωση φαίνεται να αποκόμιζε κέρδη που ξεπερνούν τα 24 εκat. ευρώ, με την ζημιά σε πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών να υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν στοιχεία για την εμπλοκή άλλων 7 προσώπων τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως ενώ εκτιμάται πως στο κύκλωμα είχαν ρόλο και άλλα πρόσωπα.

    Πάνω από 25 εκατομμύρια τα κέρδη

    Το κέρδος της συμμορίας υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η οργάνωση διέθετε παράνομο λογισμικό και προμήθευε με δικούς του αποκωδικοποιητές τους πελάτες του. “Έσπαγε” τις συνδρομητικές πλατφόρμες και αναμετέδιδε παράνομα τηλεοπτικά προγράμματα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, 13.000 άτομα βρίσκονται στο πελατολόγιο της εγκληματικής οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ζημιά στις τρεις συνδρομητικές εταιρείες ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Δικηγόρος “αρχηγού”: “Αστικές διαστάσεις παρά ποινικές”

    Ο δικηγόρος του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και του “ταμία”, Νίκος Αλετράς δήλωσε: “Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση στρέφεται κατά κύριο λόγο στην πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία αυτής κατά το εγχώριο ισχύον νομικό πλαίσιο θεωρώντας κατά πάσα περίπτωση ότι συντρέχουν περισσότερο αστικές διαστάσεις αποζημίωσης, παρά ποινικές. Οι διωκτικές αρχές έχουν αποδώσει κατηγορίες σε πολλούς οι οποίοι μεταξύ τους ενδεχομένως να μην έχουν και καμία απολύτως σχέση. Το αποδιδόμενο συχνότατα τα τελευταία είκοσι έτη , αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στην υπό κρίση υπόθεση αποδίδεται in rem κατά την χθεσινή ασκηθείσα ποινική δίωξη, όπως επίσης και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, χωρίς να πληρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την κατ’ αντιστοιχία στοιχειοθέτηση τους. Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ενόψει του ιδιαίτερου όγκου του προανακριτικού υλικού, για να αποδοθεί δικαιοσύνη με τον καθορισμό των ρόλων και των πράξεων των εμπλεκομένων”.

    Διαβάστε επίσης

    Ολυμπία Οδός: Πρόοδος κατασκευής νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου «75 χιλιόμετρα προς το μέλλον»

    Άγιος Παντελεήμονας: Ποινική δίωξη στον 74χρονο που δολοφόνησε άνδρα και τραυμάτισε τη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους

    Νέα Ιωνία: Ποινική δίωξη για πλημμέλημα ασκήθηκε στους 87 συλληφθέντες οπαδούς



    ΣΧΟΛΙΑ