F

Κοινωνία

ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ: «Γερά ποτήρια» οι Ευρωπαίοι- Ποια η κατάταξη των Ελλήνων

  • NewsRoom
αλκοολ


Πιο «γερά» ποτήρια εξακολουθούν να είναι πολλοί Ευρωπαίοι, έναντι των Ελλήνων, που καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, σύμφωνα με τα όσα έδειξε η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν για την υγεία από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ γίνονται ολοένα και περισσότερο γνωστοί, η εν λόγω συνήθεια στην Ευρώπη δεν εμφανίζει μείωση με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να καταναλώνουν πιο πολύ αλκοόλ από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο.

Στα επιμέρους στοιχεία της μελέτης που αναδεικνύει ότι η Ευρώπη διατηρεί ακόμη τη μεγαλύτερη ανά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως, παρατηρείται ότι το πρόβλημα είναι μικρότερο στον ευρωπαϊκό Νότο από ό,τι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στην χώρα μας, πιο συγκεκριμένα, η μέση κατανάλωση εμφανίζει πτωτική τάση, παραμένοντας, εδώ και χρόνια, κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ έδειξαν ότι, την περίοδο 2010-2016, σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ, από προβλήματα υγείας έως τροχαία. Αξιοσημείωτο αποτελεί ότι ο αριθμός αυτός είναι και μειωμένος, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα κατά 3%, κάτι που ωστόσο δεν είναι ικανοποιητικό.

Παρά τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, ιδίως στις σκανδιναβικές και στις μεσογειακές χώρες, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό στην Ευρώπη (5,5%).

Συγκεκριμένα, περίπου ένας στους 18 θανάτους σχετίζονται με το αίτιο αυτό. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σχετιζόμενων με το αλκοόλ θανάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι μικρότερο, φτάνοντας περίπου στο 4%,  που αναλογεί σε έναν στους 25 θανάτους.

Δραματικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στα ποσοστά των εφήβων και των νέων ενηλίκων, που χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ. Τα ποσοστά στην κατηγορία αυτή θεωρούνται απαράδεκτα υψηλά, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το 19% των θανάτων στις ηλικίες 15-19 ετών, δηλαδή ο ένας στους πέντε και το 23,3% στις ηλικίες 20-24 ετών, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τέσσερις σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι περίπου ίδια.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συν τη Νορβηγία και την Ελβετία) πίνουν το ισοδύναμο άνω των δύο μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα. Αν όμως αφαιρεθούν όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, τότε ο μέσος πότης στην Ευρώπη πίνει πάνω από τρία μπουκάλια την εβδομάδα, ποσότητα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Η έκθεση εκτιμά, επίσης, ότι η ανά κεφαλή κατανάλωση για τα άτομα άνω των 15 ετών ανερχόταν το 2016 σε 11,3 λίτρα καθαρού αλκοόλ (ισοδυναμούν με πάνω από 170 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα), έναντι 11,5 λίτρων το 2010, δηλαδή υπήρξε οριακή μόνο μείωση. Οι άνδρες πίνουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα (18,3 λίτρα καθαρού αλκοόλ) από ό,τι οι γυναίκες (4,7 λίτρα). Ανά ηλικιακή ομάδα, περισσότερο πίνουν οι άνδρες 35 έως 49 ετών και οι γυναίκες 20-24 ετών.

Η περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης ανά φορά, που οδηγεί σε -ακραία πολλές φορές- μέθη, αποτελεί επίσης συχνό πρόβλημα.

Σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους (30,4%) καταναλώνουν σε μία φορά πάνω από 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμούν με πάνω από πέντε αλκοολούχα ποτά. Αυτό είναι κάτι που κάνουν πολύ συχνότερα οι άνδρες (47,4%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί) από ό,τι οι γυναίκες (14,4%) και συμβαίνει κατ’ εξοχήν στις βαλτικές χώρες και στην Τσεχία.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Σουζάνα Γιάκαμπ, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η πρόοδος έχει σταματήσει πια. Με περίπου 800 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε μέρα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης λόγω του αλκοόλ, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να συνεχίσουμε τη μάχη».

Το αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Τα τρία τέταρτα των θανάτων που σχετίζονται με αυτό (76,4%), οφείλονται σε μη μεταδοτικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος (29%), η κίρρωση του ήπατος (20%) και η καρδιαγγειακή νόσος (19%), ενώ το σχεδόν το ένα πέμπτο (18,3%) οφείλεται σε τροχαία, αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

H περίπτωση της Ελλάδας

Στη χώρα μας, η μέση ετήσια κατανάλωση καθαρού αλκοόλ από τους ανθρώπους άνω των 15 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται σε 10,7 λίτρα το 2016, ποσότητα που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης (11,3 λίτρα) και εμφανίζει διαχρονικά πτωτική τάση, καθώς το 1990 ήταν 12,5 λίτρα. Καθ’ όλη την περίοδο 1990-2016, η μέση ετήσια κατανάλωση ανά κεφαλή στη χώρα μας ήταν χαμηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή.

Αν ληφθούν υπόψη μόνο όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και όχι ο γενικός πληθυσμός, τότε η μέση ετήσια κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας ήταν, το 2016, 18,3 λίτρα για τους άνδρες και 4,7 για τις γυναίκες, έναντι μέσου όρου 22 και 7,6 λίτρων στην Ευρώπη αντίστοιχα.

Ποια είδη αλκοόλ προτιμούν οι Έλληνες

Όσον αφορά την κατανάλωση ανά είδος αλκοόλ, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2016 το 45,5% αφορούσε το κρασί, το 31,5% τη μπίρα και το 21,8% τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα κ.α.), ενώ το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 53,2%, 24,9% και 20,5%. Συνεπώς διαχρονικά κερδίζει έδαφος η μπίρα σε βάρος του κρασιού, ενώ η κατανάλωση των υπόλοιπων ποτών είναι αναλογικά περίπου η ίδια.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα (περίπου το 40%) αφορά μη καταγεγραμμένη επισήμως ποσότητα, που δεν καταγράφεται στις στατιστικές, καθώς παράγεται, διανέμεται και πουλιέται έξω από τα επίσημα κανάλια.

Το ποσοστό των Ελλήνων που εκτιμάται ότι καταναλώνει υψηλές ποσότητες αλκοόλ (τουλάχιστον 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ την ίδια μέρα μέσα στον τελευταίο μήνα) αγγίζει το 23,6% έναντι 30,4% του μέσου όρου στην Ευρώπη. Τα ποσοστά για τους άνδρες στην Ελλάδα που αποτελούν «γερά ποτήρια», είναι 38,7%, ενώ για τις γυναίκες 9,6%, έναντι 47,4% και 14,4% αντίστοιχα στην Ευρώπη.

To 70% σχεδόν των θανάτων στην Ελλάδα που σχετίζονται με το αλκοόλ, έχουν να κάνουν με την κίρρωση του ήπατος, σχεδόν το 25% με τραυματισμούς, το 5% με καρκίνους και το 3% με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θετική εξέλιξη στη χώρα αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό των νέων που απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει διαχρονική αύξηση.

Το ποσοστό τους εκτιμάτι σε περίπου 33% για τους άνδρες και 61% για τις γυναίκες το 2016 έναντι 26% και 50% το 2010 αντίστοιχα. Στις ηλικίες 20-24 ετών αποχή από το αλκοόλ έκαναν το 2016 το 19% των ανδρών και το 42% των γυναικών, έναντι 14% και 35% αντίστοιχα το 2010, συνεπώς και σε αυτή την ηλιακή ομάδα καταγράφεται αυξημένη διαχρονικά τάση των νέων να κόψουν το αλκοόλ.

Όσον αφορά τις κραιπάλες με αλκοόλ (περιστασιακή βαριά κατανάλωση), το 2016 το 41,5% των ανδρών ηλικίας 15-19 ετών στην Ελλάδα και το 10% των γυναικών έκαναν κάτι τέτοιο, έναντι 49% και 14% αντίστοιχα το 2010, άλλη μια ένδειξη μείωσης του αλκοόλ. Στις ηλικίες 20-24 ετών στη χώρα μας βαριά περιστασιακή κατανάλωση το 2016 ανέφεραν το 54% των ανδρών και το 17% των γυναικών, έναντι 60% και 22% αντίστοιχα το 2010.

Ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθούν οι φόροι στα αλκοολούχα ποτά, να επιβληθούν περαιτέρω απαγορεύσεις ή ευρείς περιορισμοί στις σχετικές διαφημίσεις προϊόντων αλκοόλ, καθώς και στη διαθεσιμότητα τους μέσω περιορισμού των ωρών πώλησης τους.


ΣΧΟΛΙΑ