• Κοινωνία

    Πώς να πετύχετε το μέγιστο δυνατό αριθμό γκελ στο νερό με ένα βότσαλο

    • NewsRoom

    Γιατί κανένας δεν μπορεί να κάνει 89 γκελ στο νερό με ένα βότσαλο;

    Το παγκόσμιο ρεκόρ για την ρίψη βότσαλων στο νερό με συνολικά 88 γκελ κατέχει ο Σκωτσέζος Κερτ Στάινερ.

    Ο Στάινερ αντιμετωπίζει ήδη ως άθλημα τη ρίψη βότσαλου σε λίμνη, έχοντας συλλέξει τουλάχιστον 10.000 χαλίκια από διαφορετικές λίμνες ανά τον κόσμο, με τις διαστάσεις, το βάρος και τη λεία επιφάνεια να εξυπηρετούν την καθημερινή εξάσκησή του.

    Το προσωπικό του, αλλά και παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε το 2013 στην Πενσιλβάνια.

    Μιλώντας στο Wired, ο Στάινερ εξήγησε πως η τεχνική του βασίζεται κυρίως στην ταχύτητα και την έκρηξη και ελάχιστα στη δύναμη.

    Κατά την έκρηξη, σημαντικό ρόλο παίζει η στάση του σώματος, όπου χέρια και πόδια στέκονται κάθετα προς το νερό, σχεδόν όπως ένας δισκοβόλος ή ένας αθλητής του μπέιζμπολ, ώστε το βότσαλο να φύγει από τα χέρια του χειριστή αναπτύσσοντας ταχύτητα, η οποία -στην περίπτωση του Στάινερ- φτάνει ως και τα 69 χλμ./ώρα.

    Σύμφωνα με τον θεωρητικό της υδροστατικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, Ταντ Τράσκοτ, ένας επαγγελματίας αθλητής του μπέιζμπολ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που να ξεπεράσουν τα 80 χλμ./ώρα. «Και αν επιτευχθεί μια τέτοια ταχύτητα, τότε ένα αποτέλεσμα των 350 χτυπημάτων της πέτρας στο νερό, είναι εφικτό», ισχυρίζεται ο Τράσκοτ.

    Κερτ Στάινερ

    Η κινηματογράφηση των ρίψεων του Στάινερ απέδειξε τους παραπάνω ισχυρισμούς, με τον Σκοτσέζο να επιτυγχάνει ρίψεις με ταχύτητα 33 χλμ./ώ., καταλήγοντας σε αποτελέσματα των 35-40 χτυπημάτων στο νερό. Το μοντέλο του Τράσκοτ έχει επαληθεύσει ότι για την επίτευξη του ρεκόρ των 88 γκελ, απαιτούνται ρίψεις με τουλάχιστον 2.200 κυκλικές περιστροφές της πέτρας.

    Για την κατάρριψη του συγκεκριμένου ρεκόρ, πέρα από ικανότητα ρίψης που προσομοιάζει σε αυτήν ενός επαγγελματία αθλητή, απαιτείται και μια άψογη ‘πρώτη ύλη’, δηλαδή μια πέτρα που έχει λειανθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα τέλειο κυκλικό σχήμα χωρίς ρωγμές, γωνίες και άλλα σημάδια που μαρτυρούν παρέμβαση της φύσης.

    Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ισντέιλ, αποκλείεται να συμβεί για τον εξής απλό λόγο: απαγορεύονται πέτρες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία.

    Ως προς την κατάρριψη του ρεκόρ του ή έστω την ισοφάριση, ο Στάινερ έχει αποκαλύψει τον τρόπο που μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί: έκρηξη, δύναμη στα πόδια και στο θώρακα και πολλές, μα πάρα πολλές ρίψεις για εξάσκηση!



    ΣΧΟΛΙΑ