Κοινωνία

Πορτογαλία: Τα παράνομα πάρτι στη Λισαβόνα έφεραν αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα


Η νυχτερινή ζωή εντός της πόλης και στα περίχωρα της Λισαβόνας τίθεται εκ νέου υπό περιορισμό από αύριο Τρίτη, στις συνοικίες της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας όπου καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα Covid-19, μετά τη χαλάρωση των μέτρων που οδήγησε στην έξαρση των παράνομων πάρτι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει γιορτές και ρέιβ πάρτι στην παραθαλάσσια ζώνη της πόλης, όπου ο κόσμος υπερέβαινε το επιτρεπτό όριο των 20 ανθρώπων ανά συνάθροιση. Σε ένα μπιτς πάρτι που οργανώθηκε, συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, με τον κόσμο να κατακλύζει και τον χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου, κοντά στη Λισαβόνα.

Παρά τον σχετικά μικρό απολογισμό των 39.392 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τους 1.534 θανάτους, οι αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι εκατοντάδες νέα κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας.

Εντούτοις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι νέες εστίες είναι τοπικές και καταγράφονται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας και στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

«Ο πυρήνας του προβλήματος επικεντρώνεται σε μόλις 15 συνοικίες… πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τοπικούς αξιωματούχους στη Λισαβόνα.

Σε αυτές τις περιοχές, το όριο των συναθροίσεων θα μειωθεί σε μόλις 10 ανθρώπους και οι εμπορικοί χώροι με εξαίρεση τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ, είπε ο Κόστα.

Τα εστιατόρια, από την άλλη, δεν θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους εκτός των επιτρεπόμενων παραλιακών πεζόδρομων επίσης θα απαγορεύεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 10-30 εκτοξεύτηκε κατά περίπου 90% από τότε που η Πορτογαλία χαλάρωσε τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Ένα πάρτι γενεθλίων στην περιοχή του Αλγκάρβε, στο νότιο τμήμα της χώρας, πριν από τρεις εβδομάδες, όπου παρέστησαν περίπου 100 άνθρωποι, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν 76 νέα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣΧΟΛΙΑ