• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Νέα δύσκολη νύχτα σε Λουτράκι και Μάνδρα

    • NewsRoom


    Μια νέα δύσκολή μάχη με τις φλόγες θα δώσουν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι πυροσβέστες στην Αττική, καθώς μαίνονται οι δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Μάνδρα και Λουτράκι.

    Σύμμαχος των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας που λαμβάνουν δράση στα μέτωπα της φωτιάς,  καθώς και των εθελοντών,  δυνάμεων των ΟΤΑ και πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, είναι η πτώση του ανέμου, καθώς η ένταση έχει υποχωρήσει το βράδυ στα 3 μποφόρ.

    Ωστόσο, το μέγεθος των ενεργών μετώπων, η ύπαρξη οικισμών και εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση που κινούνται οι φωτιές, και το ανάγλυφο του εδάφους κάνουν δύσκολη τη δουλειά των δυνάμεων κατάσβεσης.  Οι πυροσβέστες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και τις αλλαγές στην κατεύθυνση του αέρα.

    Οι Πυροσβέστες ευελπιστούν πως οι άνεμοι θα κινηθούν δυτικά έτσι ώστε να υπάρχει κατεύθυνση του μετώπου προς τη θάλασσα. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η  Τετάρτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

    Στη φωτιά στη Μάνδρα, το μέτωπο κινείται παράλληλα με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου. Πάντως, η κυκλοφορία τόσο στη παλαιά όσο και στη νέα ΕΟ έχει αποκατασταθεί.

    Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή, με σπίτια και αποθήκες να παραδίδονται στις φλόγες.

    Στο Λουτράκι, η μάχη γίνεται προκειμένου οι φλόγες να κρατηθούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

    Λίγο πριν τις 22:00 η πυρκαγιά είχε πλησιάσει στο συγκρότημα των κτηρίων στο οποίο στεγάζεται τόσο η Τροχαία Εθνικών οδών, η Ολυμπία Οδός αλλά και η Πυροσβεστική.

    H Αστυνομία προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς. καλώντας τους να μην μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι. «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς», ανέφερε το μήνυμά της.

    Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα.

    Νωρίτερα, μηνύματα 112 στάλθηκαν στους κατοίκους οικισμών στις δύο πυρόπληκτες περιοχές, μεταξύ άλλων στη Νέα Ζωή, τον Νέο Πόντο, τους Αγίους Θεοδώρους, τη Γλυκιά Ζωή, τον Λουτρόπυργο, την Άνω Βλυχάδα, τον Όθωνα, την Ευταξία.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό στη Νέα Πέραμο για μεταφορά κατοίκων με φέρι μποτ και πλωτά. Ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα.

    Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει προχωρήσει συνολικά σε απεγκλωβισμούς 324 πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στη Μάνδρα επιχειρούν 143 αστυνομικοί με 36 οχήματα και 2 Αίαντες, έχοντας προβεί σε απεγκλωβισμό 318 πολιτών και 16 ζώων. Στο Λουτράκι επιχειρούν 40 αστυνομικοί με 20 οχήματα, έχοντας προβεί σε 6 απεγκλωβισμούς.

    Η ενημέρωση της πυροσβεστικής

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, «πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

    Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    «Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

    ____________________________________________________

    Διαβάστε επίσης

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά ΕΟ Αθηνών Κορίνθου

    Ρόδος: Πυρκαγιά σε δασική περιοχή

    Έδεσσα: Πέντε νεκροί μετά από μετωπική νταλίκας με ΙΧ



    ΣΧΟΛΙΑ