• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στην Εύβοια: Δεύτερη νύχτα «μάχης», στήνουν αντιπυρική ζώνη στην Πλατάνα

    • NewsRoom


    Μια ακόμα δύσκολη νύχτα αναμένεται να έχουν πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, η οποία καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης. Η «μάχη» αυτή τη φορά αναμένεται να δοθεί έξω από το χωριό Πλατάνα (Πλατάνια), καθώς στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μετά την αναζωπύρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

    Περιμετρικά του χωριού η Πυροσβεστική δημιουργεί αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς το χωριό.

    «Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατάνα. «Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

    Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην φωτιά της Εύβοιας την Τετάρτη επιχείρησαν 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικόπτερα Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

    Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ