• Κοινωνία

    Ποιοι μαθητές θα έχουν ευνοϊκότερα κριτηρία ένταξης σε στρατιωτικές σχολές

    ενοπλες δυναμεις


    Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο προτείνει τον καθορισμό ευνοϊκότερων κριτηρίων, σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή των μαθητών, που προέρχονται από περιοχές της Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018, σε στρατιωτικές Σχολές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

    Το καινούριο νομοσχέδιο προσβλέπει στην ενίσχυση του σώματος των ενόπλων δυνάμεων και προωθείται από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη. Η πρόταση έχει τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση από τις 8 Μαρτίου και, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τη δυνατότητα εκπροσώπησης και υπεράσπισης των στρατιωτικών στα ποινικά δικαστήρια, για υπηρεσιακές υποθέσεις.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η σύσταση ενός σώματος που δεν υπήρχε έως τώρα. Πρόκειται για τη δημιουργία Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών, τα οποία θα παρέχουν ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις. Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός των περιπτώσεων ποινικών υποθέσεων των στελεχών που υπάγονται στα κοινά ποινικά δικαστήρια.

    Προς αναθεώρηση βαίνουν αρκετές διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του, όπως και η επικαιροποίηση του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την ίδια πρόταση επιχειρείται η ρύθμιση ζητημάτων των στρατονομικών υπηρεσιών, ενώ θετική έκπληξη αποτελεί η πρόταση για σύσταση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας.

    Oπως όλα δείχνουν, δε φαίνεται να αλλάζουν μόνο οι αστυνομικές ταυτότητες, αλλά και οι στρατιωτικές, καθώς μελετάται η καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να χρησιμεύει και ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ποιοι προάγονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη υπ. Άμυνας: Σύζυγοι υπουργών ταξιδεύουν με κυβερνητικά αεροσκάφη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραδοχή Αποστολάκη: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ