• Κοινωνία

    Ποια ήταν η Μαρία Τερέζα, το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που πεθαίνει από κορονοϊό

    • NewsRoom

    Μαρία Τερέζα, πριγκίπισσα της Ισπανίας


    Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις.

    Το γνωρίζουμε καλά πια αυτό. Έτσι, όπως η ασθένεια που προκαλεί «χτυπά» αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους, έπληξε και μέλη των βασιλικών οικογενειών διάφορων χωρών.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και διάδοχος του θρόνου, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και περνά τις ημέρες του απομονωμένος στο κάστρο του στην Σκωτία.

    Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε επίσης και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

    Χθες, όμως, έγινε γνωστή μία ακόμη πιο δυσάρεστη είδηση, καθώς η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας έφυγε από τη ζωή, νικημένη από τον κορονοϊό.

    Η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα των Βουρβώνων – Πάρμα, εξαδέλφη του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, γνωστή και ως η «Κόκκινη Πριγκίπισσα», λόγω των ειλικρινών της απόψεων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, έχοντας νοσήσει από τον κορονοϊό, τον ιό που έχει πλήξει τους τελευταίους μήνες ολόκληρο τον πλανήτη, σκορπίζοντας τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Η είδηση του θανάτου της ακτιβίστριας πριγκίπισσας ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, από τον αδερφό της, πρίγκιπα Σίχτο Ενρίκε των Βουρβώνων, δούκα του Αρανζουέζ.

    «Σήμερα το απόγευμα, η αδερφή μας Μαρία Τερέζα των Βουρβώνων -Πάρμα, θύμα του κορονοϊού, πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών», έγραψε χαρακτηριστικά.

    Όπως έγινε γνωστό, η πριγκίπισσα αρρώστησε πριν από 8 ημέρες και διεκομίσθη την Παρασκευή σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή.

    Αυτή που της μετέδωσε τον ιό, όπως διαπιστώθηκε, ήταν η νοσοκόμα που φρόντιζε τις δύο αδερφές της.

    Ποια ήταν η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα

    Μια αληθινή μαχήτρια, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών και των σοσιαλιστικών ιδεών, η Μαρία Τερέζα, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Ιουλίου 1933. Γονείς της ήταν ο πρίγκιπας Χαβιέ και η Μαντελάιν των Βουρβόνων, που απέκτησαν έξι παιδιά. Η Μαρία Τερέζα ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας.

    Σπούδασε στην Γαλλία και ήταν πτυχιούχος και διακεκριμένη καθηγήτρια στη Σορβόννη του Παρισιού και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην ισπανική πρωτεύουσα.

    Υπήρξε, επίσης, πρώιμος υποστηρικτής του CIVIS (το ανοιχτό πανεπιστημιακό σύστημα που συνδέει σχολεία σε 8 ευρωπαϊκά έθνη) και γοητεύτηκε από το Ισλάμ, καθώς έγινε ειδική στην μελέτη του, ιδιαίτερα αναφορικά με την εφαρμογή του στα εξελισσόμενα δικαιώματα των γυναικών στα αραβικά έθνη.

    Ο Οίκος τους ιδρύθηκε το 1748, όταν ο Φίλιππος έγινε δούκας Πάρμας και Πλακεντίας, δουκάτου που ανήκε στη μητέρα του από τον Οίκο των Φαρνέζε.

    Πλάγιοι οίκοι ιδρύονται όταν κάποιο μέλος βασιλικής οικογένειας, που δεν είναι κληρονόμος του θρόνου λαμβάνει γη και τίτλους.



    ΣΧΟΛΙΑ