• Κοινωνία

    Πάτρα: Έπεσε τμήμα γέφυρας στην Περιμετρική – Ένας νεκρός και δώδεκα τραυματίες – Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών (upd)

    • NewsRoom

    Σκαπτικά μηχανήματα έχουν πέσει μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα για τον απεγκλωβισμό ατόμων κάτω από τμήμα της μεγάλης περιμετρικής της πόλης, το οποίο κατέρρευσε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το τμήμα της περιμετρικής που κατέρρευσε βρίσκεται στην περιοχή Προάστιο, στο ρεύμα προς Αθήνα, λίγο μετά τα τούνελ και στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας. Με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη , τίθεται σε εφημερία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε μαζί με το νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», που εφημερεύει, να υποδεχθούν τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέχρι τώρα οι πυροσβέστες, που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν ανασύρει κάτω από τα συντρίμμια έναν νεκρό και 12 τραυματίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ


    Έπεσε τμήμα γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαχειρίζεται η Ολυμπία Οδός.

    Από την πτώση τμήματος της γέφυρας έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον ένας νεκρός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανήλικος, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί και δεύτερος με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για περισσότερες απώλειες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

    Σύμφωνα με το pelop.gr, στο συγκεκριμένο σημείο γίνονται έργα εδώ και δύο χρόνια. Στο πλαίσιο ελεγχόμενης κατεδάφισης γέφυρας, για άγνωστο λόγο αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της γέφυρας, με αποτέλεσμα να πέσει στο δρόμο.

    Στο σημείο βρίσκεται το ΕΚΑΒ και ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις και από άλλες περιοχές.

    To EKAB επιχειρεί με πέντε ασθενοφόρα και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα στο σημείο. Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

    Προς το παρόν έχουν διακομισθεί 4 άτομα, εκ των οποίων το ένα χωρίς αισθήσεις, στο ΠΓΝΠ στο Ρίο και 1 άτομο στο Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ενώ οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται.

    «Ένας νεκρός, δύο σοβαρά τραυματίες και άλλοι δύο με ελαφρύτερα τραύματα, έχουν ανασυρθεί κάτω από το τμήμα της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας, το οποίο κατέρρευσε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το ΕΚΑΒ», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

    Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση βαρέων μηχανημάτων που βρίσκονται πάνω από το τμήμα που κατέρρευσε, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι εγκλωβισμένα άτομα».

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς και μέχρι τώρα, οι πυροσβέστες, που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν ανασύρει κάτω από τα συντρίμμια 12 τραυματίες.

    Έξι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και άλλοι έξι στο νοσοκομείο «’Αγιος Ανδρέας».

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

    Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κανονιστεί για σήμερα εργασίες κατεδάφισης, ωστόσο η γέφυρα κατέρρευσε.

    Να σημειωθεί ότι ως είθισται η περιοχή είχε αποκλειστεί για να εκτελεστούν οι εργασίες κατεδάφισης, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές όσοι κινδύνευσαν – μαζί με τα δύο θύματα – φέρεται να βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών, στη γέφυρα σπεύδει ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ενώ βρίσκεται ήδη εκεί και αρμόδια υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία συμμετέχει σε σύσκεψη με την Περιφέρεια.

    Δείτε βίντεο:

    Τι αναφέρει η έκτακτη κοινή ενημέρωση από τους Εκπροσώπους Τύπου ΠΣ & ΕΛΑΣ για το δυστύχημα στην Πάτρα

    Στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι, ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206 km Πατρών – Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από 1η και 5η ΕΜΑΚ.

    Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό, με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

    Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Στο νοσοκομείο του Ρίου μεταφέρθηκε 1 νεκρός και 5 τραυματίες και στο Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες. Στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

    Επίσης στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

    Επίσης στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται.

    Από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:

    1. Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

    2. Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

    3. Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

    4. Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ρόδος: Συγκλονιστικές μάχες με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

    Οι πυρκαγιές στη Ρόδο βασικό θέμα των γερμανικών ΜΜΕ

    Σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών από τη Ρόδο



    ΣΧΟΛΙΑ