• Κοινωνία

    Παράταση στη υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για όλες τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    ΕΡΓΑΝΗ


    Τα πολλά τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ οδήγησαν τους υπεύθυνους στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο να αποφασίσουν την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους.

    Συγκεκριμένα μέχρι και τις 10 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους οι επιχειρήσεις εργοδότες που υπάγονται στις κατηγορίες Α.1. και Α2 της με αριθμ. πρωτ. οικ.17788/346/8.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1779) και δεν τις υπέβαλαν εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών.

    Σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνονται και δηλώσεις επιχειρηματιών που το σύστημα δεν τις αναγνώριζε λόγω τεχνικών παραμέτρων που δεν είχαν προβλεφθεί. Πλέον μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις:

    -Επιχειρήσεις- εργοδότες που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον E- ΕΦΚΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή Δημόσιας Αρχής.

    -Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή Δημόσιας Αρχής.

    Ακόμη παρατείνεται μέχρι τις 11 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων των ειδικών κατηγοριών.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους της ειδικής κατηγορίας «Εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ, κατά τη δημοσίευσης της απόφασης» της με αριθμ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547) απόφασης όπως ισχύει, παρατείνεται έως και την 11 Ιουνίου 2020.

    Εντός της ανωτέρω προθεσμίας είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων από δικαιούχους όλων των ειδικών κατηγοριών.

    Σε ότι αφορά την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις κατηγορίες αυτές θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID -19.



    ΣΧΟΛΙΑ