• Κοινωνία

    Παρασκήνιο: Νέα σενάρια αποχώρησης Ιερώνυμου, ποιοι Μητροπολίτες θέλουν να γίνουν Αρχιεπίσκοποι

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βάζει σε καίριες θέσεις πνευματικά «παιδιά» του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Χρυσοστόμου


    Φουντώνουν ξανά τα σενάρια διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας να προσδιορίζεται μέσα στο 2024. Ο πανίσχυρος εντός της Ιεραρχίας, νυν Αρχιεπίσκοπος, διάγει το 85ο έτος της ηλικίας του, τα προβλήματα υγείας πληθαίνουν και οι σκέψεις να αποχωρήσει και να αποσυρθεί στο ησυχαστήριό του στη Ζάλτσα Βοιωτίας, όλο και γίνονται πιο δυνατές.

    Οι πληροφορίες του mononews κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα προκειμένου το εκκλησιαστικό σύστημα να είναι έτοιμο να δρομολογήσει τις εξελίξεις διαδοχής, όποτε ο κ. Ιερώνυμος το αποφασίσει.

    Η κυβέρνηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες εμπλέκονται σε αυτό το παρασκηνιακό παιχνίδι που, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ανοίξει άμεσα αλλά ίσως μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Κάποιες κινήσεις που υλοποιήθηκαν από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, πάντως, ίσως προοιωνίζονται εξελίξεις στην Εκκλησία της Ελλάδος. Κινήσεις που όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά θέματα «εξασφαλίζουν την επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή, με τον κ. Ιερώνυμο να επιβάλει τους δικούς του ανθρώπους σε Μητροπόλεις και θέσεις – κλειδιά».

    Νέοι μητροπολίτες και επίσκοποι

    Τους τελευταίους μήνες, αθόρυβα δρομολογήθηκαν εκλογές νέων μητροπολιτών κι επισκόπων οι οποίοι, λένε οι πληροφορίες, χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου και «δείχνουν» συγκεκριμένο ιεράρχη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του, ως συνέχεια του κ. Ιερωνύμου.

    Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος είναι πανίσχυρος εντός της Εκκλησίας καθώς φέρεται να ελέγχει σχεδόν το 70% της Ιεραρχίας. Στις αρχές Οκτωβρίου αναδείχθηκαν τρεις νέοι Μητροπολίτες, οι οποίοι αντικατέστησαν υπερήλικες ιεράρχες, οι οποίοι παραιτήθηκαν. Μαζί με αυτούς εξελέγησαν και 9 νέοι Επίσκοποι ενώ συνολικά αυτά τα 15 χρόνια που βρίσκεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο κ. Ιερώνυμος έχει εκλέξει 55 Αρχιερείς σε σύνολο 82.

    Η εξασφάλιση της επόμενης ημέρες, με βάση τις επιθυμίες του Αρχιεπισκόπου, φαίνονται εκτός από την εκλογή Μητροπολιτών της δικής του επιρροής, και στις αλλαγές που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα στο πιο στενό του περιβάλλον.

     

     

    Πλήθος πιστών αλλά και Μητροπολιτών στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου

     

    Ο πιο στενός του συνεργάτης, ο μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Φιλόθεος, εξελέγη πρόσφατα Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ενώ στον στενό κύκλο του Αρχιεπισκόπου εντάχθηκε ο πατέρας Παύλος Κίτσος ο οποίος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Θεσπιέων πριν μερικές εβδομάδες. Παρόντες ιεράρχες όπως ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος.

    Πλήθος κόσμου, και πολλοί μητροπολίτες βρέθηκαν επίσης στην χειροτονία του επισκόπου Ταλαντίου, Επιφανίου, αλλά και σε αντίστοιχες χειροτονίες του επισκόπου Φωτικής, κ. Νεκταρίου, Τανάγρας, κ. Αποστόλου, Καρυουπόλεως κ. Νεκταρίου κ.λπ.

    Λύνονται οι εκκρεμότητες

    Γενικώς επικρατεί μια κινητικότητα στην Εκκλησία που θυμίζει διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων από το περιβάλλον του κ. Ιερωνύμου. Κάποιες πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι συγκεκριμένες επιλογές του Αρχιεπισκόπου «δείχνουν» προς τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Χρυσόστομο, ως τον πιθανό διάδοχό του.

    Αν και υπάρχουν, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, πιο ισχυροί διεκδικητές του θρόνου, η επιλογή από τον κ. Ιερώνυμο «παιδιών» του Χαλκίδος ίσως κάτι να σημαίνει.

    Για παράδειγμα, μητροπολίτης Γόρτυνος εξελέγη πέρυσι ο τότε γενικός αρχιερατικός της Μητρόπολης Χαλκίδος, κ. Νικηφόρος.

    Στη συνέχεια, επίσκοπος Σκοπέλου επελέγη ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Χαλκίδος, κ. Νικόδημος Ευσταθίου.

    Στην σημαντική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξελέγη Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, πνευματικό παιδί του κ. Χρυσοστόμου.

    Τέλος, κι εδώ έχει μεγάλη σημασία, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Καραμούζης, ιεροκήρυκας της Χαλκίδος και άνθρωπος του κ. Χρυσοστόμου.

    Ο κ. Καραμούζης είναι πλέον εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συνεργάζεται άψογα με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος. Στον στενό κύκλο βρίσκεται επίσης ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, ο 34χρονος πατήρ Ιάκωβος Ανδριόπουλος.

    Επίσης, ο Θ. Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου και εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου για θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

    Εν δυνάμει διάδοχοι από την παλιά φουρνιά των Μητροπολιτών είναι ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Ναυπάκτου Ιερόθεος.

    Η νέα γενιά

    Στη νέα γενιά των ιεραρχών, που όμως, δύσκολα θα μπορούσαν να μπουν τώρα στην κούρσα διαδοχής επειδή ακριβώς είναι νέοι, περιλαμβάνεται ο εξαιρετικά δραστήριος, πολύ στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών που είναι 46 ετών, ο Μητροπολίτης Ιωνίας, Γαβριήλ, 47 ετών με συχνή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και με στήριξη από την πολυπληθή ομάδα της ΑΕΚ, καθώς και ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος που είναι 46 ετών.

     

    Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, από τη νέα γενιά των ιεραρχών

     

     

    Από αυτούς που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο Πατρών, Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος.

    Ισχυρή παρουσία στην Ιεραρχία, και ίσως είναι η σειρά του, έχει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

    Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται είναι ο Μητροπολίτης Πειραιάς, Σεραφείμ, που στηρίζεται και από την πολυπληθή οικογένεια του Ολυμπιακού, ο Λαρίσης, Ιγνάτιος αλλά και ο Μεσογαίας Νικόλαος, με βαρύ βιογραφικό.

    Αν θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει από όλους αυτούς τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου θα έβαζε μπροστά τους Μητροπολίτες Χαλκίδας, Χρυσόστομο, Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, Δημητριάδος, Ιγνάτιο, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, Λαρίσης Ιερώνυμο και τον «χριστοδουλικό», μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο.

     

    Διαβάστε επίσης:

    «Ως εδώ», διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για εμπλοκή της Εκκλησίας στις εκλογές
    Ιερώνυμος: Να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσει διάλογος



    ΣΧΟΛΙΑ