• Κοινωνία

    Παράνομη η σφαγή ζώων κατά τις θρησκευτικές λατρευτικές τελετές της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας

    Παράνομη η σφαγή ζώων κατά τις θρησκευτικές λατρευτικές τελετές της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας


    Η σφαγή ζώων κατά τις θρησκευτικές λατρευτικές τελετές της  μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας, χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, είναι παράνομη και αντίθετη στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή  της Πανελλήνια Φιλοζωικής  και Περιβαλλοντικής  Ομοσπονδίας. Έτσι ακυρώθηκε  η υπ΄ αριθμ. 951/44337/21.4.2017 απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού   1099/2009,  σχετικά  με τη σφαγή των  ζώων   στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων αλλοθρήσκων. Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ  τροποποιήθηκε στην συνέχεια τον επόμενο χρόνο με την υπ΄  αριθμ. 292/46122/26.3.2018 απόφαση.
    Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 1751/2021 απόφασή του, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ. «η οποία επιτρέπει στο άρθρο 2 τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο των λατρευτικών τύπων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, παρέλειψε να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα κατά το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“Συνθήκη ΣΛΕΕ”) και της υποχρέωσής του να σεβασθεί, κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος και το άρθρο 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, «εσφαλμένα θεώρησε ο κανονιστικός νομοθέτης ότι δεσμευόταν από το άρθρο 4 παρ. 4 του εν λόγω Κανονισμού να επιτρέψει τη θρησκευτική  σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση των ζώων, παρά το γεγονός ότι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 1197/1981 που απηχεί τις σύγχρονες και σύμφωνες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης αντιλήψεις περί της μεταχείρισης των ζώων κατά τη σφαγή τους, απαγορεύει ήδη τη θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση».

    Οι ανώτατοι δικαστές ακύρωσαν την υπουργική απόφαση  ώστε «η Διοίκηση να ρυθμίσει το ζήτημα της σφαγής ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο την προστασία των ζώων από κάθε ταλαιπωρία κατά τη σφαγή τους όσο και τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 26 του Κανονισμού 1099/2009».

    Διαβάστε επίσης

    Αναβολή στη δίκη του καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια ανηλίκου – Αφέθηκε ελεύθερος

    Θεσσαλία: Ματαιώνονται οι παρελάσεις με απόφαση του Περιφερειάρχη

    Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ – Κλειστή η Πατησίων



    ΣΧΟΛΙΑ