• Κοινωνία

    «Παραλύει» η χώρα: 24ωρη απεργία των μέσων μεταφοράς στη Αθήνα – Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

    • NewsRoom
    απεργία


    «Παραλύει» σήμερα η χώρα

    Εξαιρετικά δύσκολα θα κυλήσει σήμερα η ημέρα στην πρωτεύουσα, καθώς «χειρόφρενο» έχει βάλει για όλο το 24ωρο το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Την ίδια ώρα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας.

    Συγκεντρώσεις εργαζομένων, ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία των εργαζομένων απεργούν, με αφορμή το ασφαλιστικό.

    Μεταξύ άλλων, ζητούν:

    -Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

    -Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία –Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.

    -Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

    -Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

    -Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

    Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη για τη σημερινή απεργία

    Η γνωστοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων προκάλεσε τις αντιδράσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, που έκαναν λόγο για «αιτήματα εκτός λογικής από εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ». «Τα αιτήματά τους είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Ποια μέσα μεταφοράς απεργούν – Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Αναφορικά με την 24ωρη απεργία των Μέσων Μεταφοράς, οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ.

    Ειδικότερα, μετά από απόφαση των σωματείων τους, θα μείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως και τα λεωφορεία με τα τρόλεϊ, που δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια, αφού συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του ΕΚΑ.

    Όπως είναι φυσικό, έκτακτα μέτρα έχουν προβλεφθεί για την κυκλοφορία σήμερα, σε μία προσπάθεια να μετριαστεί το κομφούζιο που πρόκειται να προκληθεί. Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα δεν θα ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει δώσει μία άτυπη οδηγία στην Δημοτική Αστυνομία να είναι πιο ανεκτική με τις σταθμεύσεις αυτοκινήτων σε θέσεις με λευκή, κυρίως, διαγράμμιση. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καλύτερη θέση, καθώς τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, δεν θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

    Αιφνιδιαστική κινητοποίηση των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό

    Η ήδη δυσμενής θέση της Αθήνας έγινε ακόμη χειρότερη, καθώς το πρωί σημειώθηκε μία ανατροπή σκηνικού. Πιο συγκεκριμένα, τα τρένα και ο προαστιακός αναμενόταν να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, ωστόσο νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να συμμετέχουν στην απεργία. Έτσι, πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι γνώριζαν, μέχρι χθες το βράδυ, ότι τα δρομολόγια θα λειτουργήσουν κανονικά, για να διαπιστώσουν τελικά σήμερα το πρωί την «αιφνιδιαστική απόφαση των εργαζομένων» να μην πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    «Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

    Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Έτσι, τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα, ενώ πολλές εταιρίες θα πραγματοποιήσουν τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγιά τους, στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα σωματεία της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ».

    Στις δυσκολίες μετακίνησης που θα προκληθούν σήμερα στους Αθηναίους πολίτες εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των μέσων μεταφοράς έρχονται να συνδράμουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων.

    Οι κεντρικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα θα είναι τρεις και συγκεκριμένα οι εξής:

    -Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, στις 10:30 στα Προπύλαια.
    -Συγκέντρωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Χαυτεία στις 10:30 το πρωί
    -Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 της ΑΔΕΔΥ και σωματείων.

    Σημειώνεται ότι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας από το ΠΑΜΕ.

    Αναφέρεται, τέλος, ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετέχει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπως και οι εργαζόμενοι στους Δήμους (ΠΟΕ -ΟΤΑ).

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

    Στην απεργία, τέλος, θα συμμετέχουν και τα ΜΜΕ, με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 15:00.



    ΣΧΟΛΙΑ