ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξανά στα επίπεδα των πρώτων ημερών βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, είπε ο ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
«Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ξανά στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου, μία περιοχή που έχει διεγερθεί περίπου στα 25 χιλιόμετρα» είπε μιλώντας στον Ant1 ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».
Σχετικά για το ποια θα είναι η εξέλιξη υπογράμμισε πως: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό, όμως η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά. Σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι περιορισμένες».
Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη που εκφράζονται όλες αυτές τις ημέρες ο ίδιος δήλωσε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά» ενώ συμπλήρωσε πως μία ηφαιστειακή έκρηξη είναι πάντα πιθανή, καθώς έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας.
«Συνήθως τα πιο πολλά ηφαίστεια που ξυπνάνε επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας, όμως, επειδή μία έκρηξη είναι πάντα πιθανή, έχει κάποιες πιθανότητες να συμβεί παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης: Βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφερόντων της χώρας
- Άνοδος τζίρου και επενδύσεων για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2024 – Μείωση στα καθαρά κέρδη παρά την κερδοφορία
- Σρίνι Γκοπαλάν: Ποιος είναι ο νέος CEO της T-Mobile US – Από τον ΟΤΕ στην ηγεσία του διεθνούς κολοσσού
- Σταύρος Παπασταύρου: Διμερής συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright
