• Κοινωνία

    Παπαευαγγέλου: Ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

    • NewsRoom


    «Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε» υπογράμμισε η είπε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».

    «Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

    Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα. Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

    «Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για την covid-19 για το 2020» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή στην εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα.

    «Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.

    Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας».

    «Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

    «Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσοχοΐδης: Το 2020 δοκιμαστήκαμε, το 2021 είναι ο χρόνος της ασφάλειας

    Πέτσας: Έρχονται 429.000 εμβόλια ως τέλος Ιανουαρίου

    Κορονοϊός: Ο νέος αγώνας δρόμου της Ευρώπης είναι τώρα να πείσει του αντιεμβολιαστές



    ΣΧΟΛΙΑ