• Κοινωνία

    Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η σχέση ασθενούς-γιατρού πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα


    Με τη χρήση μάσκας, τις επισκέψεις με ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ιατρεία και την τήρηση όλων των άλλων μέτρων προφύλαξης, η σχέση ασθενούς-γιατρού πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν της προσοχής συμπτώματα και ασθένειες, όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

    Η άσκηση της τηλεϊατρικής, πλέον, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, περιορίζεται αυστηρά σε ασθενείς με COVID-19 που παρακολουθούνται στα σπίτια ή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας.

    Σε καμία άλλη περίπτωση δεν είναι θεμιτή η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών από τους γιατρούς τους.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι με τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, που επιχειρείται από σήμερα στη χώρα, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να επισκέπτονται τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας για τον τακτικό έλεγχό τους.

    Σε ό,τι αφορά την άυλη συνταγογράφηση, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται συνεκτιμώντας την ανάγκη του περιοδικού ελέγχου των παθήσεων των ασθενών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι θεράποντες -κατά την κρίση τους- μπορούν να συστήνουν επανεξέταση εφόσον είναι αναγκαία, όταν έχουν αιτήματα άυλης συνταγογράφησης ασθενών που δεν έχουν ελεγχθεί επί μακρόν.

    Τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία τηρούνται σχολαστικά, καταλήγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος έχει ζητήσει από τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιτηρήσουν την εφαρμογή τους, ειδικά στην πρώτη φάση, μέχρι αυτά να εμπεδωθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ