• Κοινωνία

    Πανδημία: Συνεχίζονται οι θάνατοι στην Ευρώπη, φόβος για μεγάλες απώλειες στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Τραγικός είναι ο απολογισμός των συνεπειών της πανδημίας, με τη λίστα των νεκρών, αλλά και των νέων κρουσμάτων να συνεχίζει να αυξάνεται.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο άφησαν την τελευταία τους πνοή 4.737 ακόμη άνθρωποι, με το σύνολο των θυμάτων να φτάνει πλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδας), τους 69.424 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.272.861. Εξ αυτών, 262.127 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

    Απόλυτο επίκεντρο της πανδημίας αποτελούν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τα θύματα του ιού μέσα σε λίγες ημέρες, που η εξάπλωση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των υπευθύνων, προσεγγίζουν πλέον τους 10.000 ανθρώπους.

    Η κεφαλή αυτής της χώρας, ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Δρ. Φαούτσι έχουν αρχίσει να προϊδεάζουν τον κόσμο, αναμένοντας η εβδομάδα που ξεκινά να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εκτιμώντας ότι, δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

    Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, 9.618 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, εκ των οποίων οι 1.200 θάνατοι καταγράφηκαν μόλις το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, 336.830 έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό, με τις εκτιμήσεις να λένε πως ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, πρόβλεψη για την οποία υπήρξαν ήδη προειδοποιήσεις.

    Ο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι χαρακτήριζε αρχικά μικρής επικινδυνότητας τον ιό, κάνει λόγο για μια εβδομάδα που θα είναι πολύ δύσκολη, με τον Δρ. Φαούτσι να αναφέρει πως περιμένει η πανδημία να φτάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες ημέρες.

    Στην συνέντευξη Τύπου, οι δύο άνδρες προσπάθησαν, ωστόσο, να δώσουν και μία νότα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως πλησιάζουν στο φάρμακο που θα καταπολεμήσει τον ιό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, μίλησε για πρώτη φορά ενωτικά σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, ευχόμενος να ανακαλυφθεί «από οποιονδήποτε» άμεσα το φάρμακο.

    Αυτή η νότα αισιοδοξίας, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να «σβήσει» όσα ανέφερε το περασμένο Σάββατο, οπότε και προσπάθησε να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό για μία δραματική εξέλιξη.

    «Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή». Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο».

    Την ίδια ώρα, οι απώλειες στην Ευρώπη συνεχίζονται με δραματικούς ρυθμούς.

    Μία νότα αισιοδοξίας αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα, οι δύο μεγάλες εστίες της πανδημίας στην Ευρώπη, δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία, παρουσιάζουν σταδιακή μείωση στους θανάτους που καταγράφουν σε καθημερινή βάση.

    Η γειτονική μας Ιταλία μετρά 15.887 θύματα, με 525 ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή το τελευταίο 24ωρο. Στην Ισπανία, παράλληλα, χθες, Κυριακή, έχασαν τη ζωή τους 694 ακόμη άνθρωποι, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να φτάνει τους 12.641 ανθρώπους.

    Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, η Ισπανία πέρασε την Ιταλία σε κρούσματα, καθώς μετρά 131.646, αριθμός που την κατατάσσει στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.

    Στην Βρετανία, τα θύματα ανέβηκαν κατά πολύ, καθώς 621 άνθρωποι πέθαναν χθες, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τα 4.934 άτομα, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 47.000. Ανάμεσα στα κρούσματα αυτά συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού επιδεινώθηκε, προκαλώντας ανησυχία, γι΄αυτό και χθες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για παρακολούθηση, καθώς δεν έχει καταφέρει να συνέλθει.

    Την ίδια ώρα, οι αριθμοί στην Γαλλία συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Τα νέα θύματα του ιού που καταγράφηκαν αγγίζουν τους 518 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της χώρας στους 8.078, την ώρα που τα κρούσματα είναι πλέον 92.000.

    Στην Γερμανία, από την άλλη, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000 χθες (100.023), με τους νεκρούς να φτάνουν τους 1.584.

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στην γειτονική Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανακοινώσει περιορισμό μετακίνησης στους νέους, εκτός εκείνων που εργάζονται. Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας ξεπερνούν πλέον τους 27.000 ασθενείς, την ώρα που οι καταγεγραμμένοι θάνατοι εξαιτίας του ιού είναι 574.

    Περισσότερα από 100 θύματα καθημερινά εξακολουθούν να μετρούν και η Ολλανδία με το Βέλγιο. Ειδικότερα, στην Ολλανδία, άλλοι 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (1.766 σύνολο), ενώ στο Βέλγιο άλλοι 164 (1.447).

    Εκτός Ευρώπης, τέλος, και συγκεκριμένα στην Ασία, Κίνα και Νότια Κορέα παρουσιάζουν σταθερά ελάχιστα κρούσματα και θανάτους. Ωστόσο, στην Ιαπωνία η κατάσταση είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση, μάλιστα, κατηγορείται τις τελευταίες ημέρες πως κρύβει τους πραγματικούς αριθμούς.

    Επισήμως, περί τους 85 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τους 3.600 ασθενείς. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Σίνζο Άμπε βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και, πιθανότατα σήμερα, θα ανακοινώσει για πρώτη φορά έκτακτα μέτρα.



    ΣΧΟΛΙΑ