• Κοινωνία

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Απειλητικός ο χειμώνας για την Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ουκρανία - χειμώνας 2022

    Πηγή: BBC


    «Απειλητικό» για το σύστημα υγείας της Ουκρανίας χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χειμώνα που διανύουμε.

    Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το σύστημα υγείας στην Ουκρανία έχει να αντιμετωπίσει έναν βαρύ χειμώνα. Με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω στους 0 βαθμούς Kελσίου, σε ορισμένες περιοχές του Κιέβου που το σκηνικό είναι ήδη χιονισμένο.

    Ο γιατρός Hans Kluge από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχολιάζει στο BBC ότι το σύστημα υγείας στην Ουκρανία «αντιμετωπίζει τις σκοτεινότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια του πολέμου» και η λήξη του πολέμου είναι η καλύτερη λύση.

    Το γεγονός αυτό μάς προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα απ’ ό,τι σε άλλες εποχές, ιδιαιτέρως τώρα που η μετάλλαξη όμικρον του Covid-19 αναπτύσσεται στην περιοχή.

    «Με το ποσοστό του βασικού εμβολιασμού να είναι χαμηλό, πόσο μάλλον οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, εκατομμύρια Ουκρανών έχουν ελάχιστη έως καθόλου ανοσία στον ιό», αναφέρει ο Hans Kluge.

    Επιπλέον ανησυχία προκαλεί και η αυξανόμενη άνοδος των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, όπως επίσης και οι δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, γεγονός «που θα μπορούσε να προμηνύει την καταστροφή των ευάλωτων ανθρώπων».

    Όπως συζητάμε για τις βραχυπρόθεσμες λύσεις για να επιβεβαιώσουμε ότι οι υπηρεσίες φροντίδας της υγείας θα συνεχίσουν να παρέχονται στους ασθενείς, ο Kluge σημειώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι να έρθει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει πριν το σύστημα υγείας και η υγεία του ουκρανικού λαού αρχίσει να διακυβεύεται περαιτέρω».

    Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει ήδη 703 επιθέσεις στις υποδομές υγείας από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα εξαιτίας των επιθέσεων στις υποδομές της υγείας και της ενέργειας, εκατοντάδες νοσοκομεία και ιατρικές δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως και παρουσιάζουν ελλείψεις καυσίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

    Τέλος, 10 εκατομμύρια κάτοικοι στην Ουκρανία, αριθμός που αγγίζει το ¼ του πληθυσμού της χώρας, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που δημιουργεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, με τις θερμοκρασίες να αναμένονται να φτάσουν του -20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: BBC

    Διαβάστε επίσης:

    Ινδονησία: 162 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό στη Δυτική Ιάβα

    Γ. Σταμάτης: Να λάβει άμεσα μέτρα το ΕΣΡ για την προστασία των ανηλίκων στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου»



    ΣΧΟΛΙΑ