• Κοινωνία

    Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom – Συνεχίζονται οι έρευνες

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, μετά την πτώση του αεροσκάφους χθες σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

    Στις νυχτερινές έρευνες συμμετείχαν ένα αεροσκάφος C-130 με φωτοβολίδες και μαζί του ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού.

    Οι αρχές γνωρίζουν που ήταν το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους και εκεί εστιάζουν τις εντατικές έρευνες από αέρος και θαλάσσης στις οποίες μετέχουν 2 ελικόπτερα Agusta ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερo Σικόρσκι S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικoύ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα C-130 και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και όπως λένε θα τηρηθεί απόλυτα το πρωτόκολλο έρευνας-διάσωσης.

    Παράλληλα, ξεκινά η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της μοιραίας πτώσης.

    Η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Phantom F-4 ανοιχτά της Ανδραβίδας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, βύθισε στο πένθος την ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς χθες εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους υποσμηναγός, Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας.

    Το μοιραίο δυστύχημα με το Phantom σημειώθηκε δεκαπέντε λεπτά από την απογείωσή του. Το διθέσιο F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε χαμηλό ύψος.

    «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών», ανέφερε η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

    Μετά το τραγικό γεγονός, και με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

    «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. Η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ