• Κοινωνία

    Όλη η διαδικασία για τη λήψη του επιδόματος γέννησης – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    Μιχαηλίδου: Θεσπίζεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ – Συνάντηση με φορείς στη ΝΔ

    Δόμνα Μιχαηλίδου


    Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι για την λήψη του επιδόματος γέννησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, σε πρώτο στάδιο θα είναι απαραίτητο οι γονείς να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με την εγγραφή όλων των απαιτούμενων στοιχείων.

     Οι αιτήσεις για τη λήψη του επιδόματος γέννησης θα γίνονται σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΑ από το 2018 για την καταβολή του επιδόματος παιδιού:

    -Το έντυπο της ηλεκτρονικής αίτησης θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στο οποίο οι γονείς θα συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία όπως τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ τους.

    -Το έντυπο της αίτησης θα είναι δυνατόν να υποβληθεί και στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων.

    Η πρώτη δόση του επιδόματος των 2.000 ευρώ, τα 1.000 ευρώ, θα κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου στα τέλη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν το παιδί γεννήθηκε Φεβρουάριο και η αίτηση υποβληθεί αρχές Μαρτίου, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου. Η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ θα καταβάλλεται ένα 6μηνο μετά από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.

    Σε επόμενο στάδιο όταν ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα από το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε η διαδικασία της δήλωσης γέννησης να αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο, η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινά ήδη από την δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN. Με αυτή την διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά την γέννηση.

     Εντός του 2020 θα τρέξει αρχικά η διαδικασία μέσω του ΟΠΕΚΑ και ακολούθως αναμένεται να τρέχουν παράλληλα και οι δυο διαδικασίες αιτήσεων.  Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος γέννησης διαμορφώνονται ως εξής :

    -Μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

    -Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

    -Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

    -Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

    -Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

    -Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

    -Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

    -Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ