• Κοινωνία

    Ολέθρια τα αποτελέσματα της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια- Ανυπολόγιστη η καταστροφή

    • NewsRoom
    Η τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια (Φωτο αρχείου) - Στην τελική ευθεία υλοποίησης το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

    Η τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια (Φωτο αρχείου)


    Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, με τους πυροσβέστες να δίνουν ακόμη, αυτή την ώρα, μάχη για να την αντιμετωπίσουν.

    Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να έχουν κοπάσει. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες Αρχές φοβούνται τις αναζωπυρώσεις στις εστίες φωτιάς, που βρίσκονται σε διάφορα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας.

    Στα σημεία όπου η πυρκαγιά καίει ακόμη εκτάσεις βρίσκονται τόσο οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όσο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και απώλειας του φυσικού πλούτου.

    Η τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

    Η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, από όπου πέρασε η φωτιά έχει τεράστια έκταση, τόσο κυριολεκτικά, όσο και περιβαλλοντική σημασία. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, η μεγάλη φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς 25 χιλιάδες στρέμματα.

    «Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον «πνεύμονα» της Εύβοιας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

    Η τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια
    Η τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, με καστανιές, πλατάνια και έλατα, ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

    Στο οδοιπορικό που έκανε το «Adventure Evia», με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, καταδεικνύονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

    Ο δρόμος που φαίνεται στα βίντεο είναι γεμάτος με καμένα, δεξιά και αριστερά, στάχτη είναι παντού διάχυτη, τα δέντρα καπνίζουν, ενώ αποπνικτική είναι η οσμή από τα αποκαΐδια.

    Μοναδικό θετικό στην όλη υπόθεση της δραματικής και εξαιρετικά εκτεταμένης φωτιάς είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο, άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η τύχη των χιλιάδων ζώων που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο το σπουδαίο πευκοδάσος.

    Συγκλονιστική είναι και μια φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στο Twitter είναι τραβηγμένη από το εσωτερικό του κόκπιτ του πιλότου ενός αεροσκάφους καναντέρ, την ώρα που πετάει πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια.

    Η εικόνα σοκάρει, καθώς αποτυπώνει όλο το τοπίο να φλέγεται, ενώ το αεροπλάνο πετά ακριβώς πάνω από τη φωτιά, που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Εύβοια.

    Τη συγκλονιστική φωτογραφία δημοσίευσε η χρήστης του Τwitter, Rut Erdelyi, η οποία χρησιμοποίησε φωτογραφία που έβγαλε ο Γ. Βουτυράς.



    ΣΧΟΛΙΑ