• Κοινωνία

    «Όχι» Αρείου Πάγου στην έκδοση της Ιρανής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η Ιρανή Σαραρέ Καντεμί


    Να μην εκδοθεί στη χώρα της η Ιρανή Σαραρέ Καντεμί αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

    Κλαίγοντας με λυγμούς, η 37χρονη μητέρα άκουσε την ομόφωνη απόφαση του ΣΤ Ποινικού Τμήματος. «Σας ευχαριστώ», ψέλλισε.

    Οι ανώτατοι δικαστές είπαν ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στο Ιράν, εξαφανίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης. Έτσι, διέταξαν την άρση της κράτησής της και την αποφυλάκισή της, εάν δεν κρατείται για άλλη αιτία.

    Η Ιρανή έχει ήδη υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

    «Εάν εκδοθεί στο Ιράν, η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί ιδιαίτερα», ήταν η πρόταση της αντεισαγγελέως που υιοθέτησαν οι ανώτατοι δικαστές.

    Στα μέσα Οκτωβρίου, όταν συζητήθηκε το αίτημα των ιρανικών αρχών, η 37χρονη μητέρα, κλαίγοντας, ζήτησε την προστασία των Ελλήνων δικαστών:

    «Αν παραδοθώ στο καθεστώς, κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου, ο οποίος θα την παντρέψει μόλις κλείσει τα 9 της χρόνια. Πήρα τη σωστή απόφαση για να σώσω το παιδί μου», είπε η 37χρονη, περιγράφοντας μια άγρια κακοποίηση από τον σύζυγό της.

    Όπως κατέθεσε, σε κάποιο ξυλοδαρμό, της είχε σπάσει το χέρι, ενώ δύο φορές που τον κατήγγειλε στην ιρανική Δικαιοσύνη, δεν έγινε τίποτα. Περιέγραψε ότι εγκατέλειψε, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, το Ιράν και μπήκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο, πληρώνοντας σε διακινητές 8.000 ευρώ για εκείνη, την κόρη και την αδελφή της.

    «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας, σας ζητώ προστασία. Στο Ιράν είχα αντικαθεστωτική δράση, βιντεοσκοπούσα διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνα σε ξένα κανάλια. Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου», είπε η 37χρονη Ιρανή.



    ΣΧΟΛΙΑ