• Κοινωνία

    Νόμπελ Ειρήνης: Αύριο η απονομή- Υπάρχει φαβορί και δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας

    • NewsRoom

    Νόμπελ Ειρήνης


    Αύριο έχει προγραμματιστεί να γίνει η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί από τη Nορβηγική Aκαδημία στο Όσλο.

    Παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης δεν ανακοινώνονται επίσημα, υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή απονομή είχε ακουστεί και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας», Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τον ενημέρωνε ότι η ίδια έχει ήδη προτείνει ως υποψηφίους για το 2019 στην Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

    Παρ’ όλα αυτά, τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα με τα φαβορί, όσο και οι λίστες των γραφείων στοιχημάτων δεν συμπεριλαμβάνουν το όνομα του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού στους πιθανούς νικητές του Νόμπελ Ειρήνης.

    Ποια ονόματα «φλερτάρουν» με τη νίκη

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κορυφή των εκτιμήσεων για το νικητή φιγουράρει το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης έφηβης ακτιβίστριας για το κλίμα. Παρ΄ ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας της Τούνμπεργκ, το μικρό κορίτσι, ωστόσο, θεωρείται μεγάλο φαβορί. Υπενθυμίζεται ότι το κορίτσι από την Σουηδία πρωταγωνιστεί τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα, λόγω του κινήματος που έχει δημιουργήσει ανά τον κόσμο, καθώς και του αγώνα που δίνει για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

    Επιπροσθέτως, ένα ακόμη όνομα που θεωρείται αρκετά πιθανό να κερδίσει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είναι εκείνο του Πάπα Φραγκίσκου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία ενός κινήματος με πολύ μεγάλη ακτινοβολία, υπέρ της Καθολικής Εκκλησίας, γεγονός που τον ανεβάζει ψηλά στη λίστα με τους υποψήφιους για το βραβείο.

    Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, άλλωστε, το προσφυγικό, αλλά και η κλιματική αλλαγή αποτελούν δύο θέματα που έχουν λάβει διεθνείς διαστάσεις, γι’ αυτό και θεωρείται ότι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της νορβηγικής επιτροπής, που θα ανακοινώσει αύριο το όνομα του νικητή.

    Το νορβηγικό κέντρο «Νansen Peace Centre», πάντως, στηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα της έφηβης ακτιβίστριας. «Η Γη θα επιζήσει της κλιματικής κρίσης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και για την ανθρωπότητα. Η ειρήνη απειλείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η μάχη για το περιβάλλον επίσης αποτελεί εμπόδιο στις ένοπλες διαμάχες», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Nansen Peace Centre, Αλφρέντο Ζαμούντιο.

    Σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο, η Τούνμπεργκ «ενέπνευσε και κινητοποίησε εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής».

    Ωστόσο, για τα γαλλικά ΜΜΕ, μεγάλες πιθανότητες έχει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, η οποία δοκιμάστηκε όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στη χώρα, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.



    ΣΧΟΛΙΑ