• Κοινωνία

    «Νίκησε» τον Καλατράβα ο Ρέντσο Πιάνο

    • NewsRoom


    Τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο επέλεξαν για την κατασκευή της καινούργιας γέφυρας στη Γένοβα, προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, οι Αρχές της πόλης. Ο Πιάνο, 81 ετών, είχε καταθέσει την πρότασή του για τη νέα γέφυρα τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του κορυφαίου, επίσης, Ευρωπαίου αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

    Όπως δήλωσε ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας: «Αυτή [η νέα γέφυρα] θα αντέξει χίλια χρόνια και θα κατασκευαστεί από ατσάλι. Σχεδιαστικά δε θα θυμίζει βάρκα, γιατί αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη Γένοβα».

    Η νέα γέφυρα θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι η οποία κατέρρευσε τον Αύγουστο του 2018 και στοίχισε τη ζωή 43 ανθρώπων.

    H κατεστραμμένη γέφυρα Μοράντι.

    Στα κτήρια που έχει σχεδιάσει ο Πιάνο συγκαταλέγονται το Menil Collection στο Χιούστον, ο Σταθμός του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Ίδρυμα Beyeler στην Ελβετία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η Πλατεία Potsdamer στο Βερολίνο, το Αμφιθέατρο Parco Della Musica στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη Morgan στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Φυσικής και Επιστήμης (newMetropolis) στο Άμστερνταμ και πολλά άλλα.

    Ο Ιταλός αρχιτέκτονας έχει ξεχωρίσει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες χάρη στην ικανότητά του να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτηρίων, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

    Δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα, αλλά ανταποκρίνεται πάντα με ευαισθησία στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται το κτήριο.

    Για το σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο του, ο Ρέντσο Πιάνο έχει τιμηθεί με βραβεία όπως το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο της Αρχιτεκτονικής (1989), το Βραβείο Kyoto (1990), έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Αρχιτεκτονική (1994), έχει πάρει το αρχιτεκτονικό Βραβείο Priktzer (1998), το χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (2002) και το χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου των Αρχιτεκτόνων (2008).

    Σπουδαία έργα του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα

    California Academy of Sciences

    Centre Georges Pompidou
    Shard London Bridge
    Whitney Museum of American Art
    Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre
    Beyeler Foundation



    ΣΧΟΛΙΑ