• Κοινωνία

    Νίκη Κεραμέως: Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ

    • NewsRoom
    Κεραμέως: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά

    Νίκη Κεραμέως-Υπουργός Παιδείας


    Στα δικαστήρια οδηγεί για άλλη μια φορά, κατά την προσφιλή της τακτική, η Νίκη Κεραμέως τους εκπαιδευτικούς. Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η τρίωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη οι εξετάσεις της «ελληνικής PISA» που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου σε περίπου 6.000 μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και  μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων και 300 σχολεία ανά τάξη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο, Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος.

    Μάλιστα, η υπουργός κατηγορεί ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για «οπισθοδρομική στάση» ισχυριζόμενη ότι «οι ίδιες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έπρεπε να πρωτοστατούν διεκδικώντας σταθερά τη βελτίωση της εκπαίδευσης στη χώρα, θέτουν μονίμως προσκόμματα στις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου».

    Την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, σε Γλώσσα και Μαθηματικά για την ΣΤ’ Δημοτικού και Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά για την Γ’ Γυμνασίου, έχουν δηλώσει ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και δεκάδες πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. Οι ομοσπονδίες έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα που διενεργούνται οι εξετάσεις για το πρώτο 3ωρο του πρωινού προγράμματος, καλώντας τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στις διαδικασίες διεξαγωγής του ελληνικού προγράμματος PISA, προκειμένου να ακυρωθούν οι εξετάσεις.

    Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι Ομοσπονδίες «το πρόγραμμα αυτό έχει δεχτεί σοβαρή κριτική παγκοσμίως» επειδή «η χρησιμοποίησή του ως ερευνητικού εργαλείου οδηγεί σε έναν ακραίο ανταγωνισμό ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση και κατάταξη των σχολείων, των μαθητών/μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών, ενώ προσανατολίζει τη διδασκαλία σε προσχεδιασμένα μαθήματα και ενισχύει την στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης».

    Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει αγωγή κατά της ΟΛΜΕ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει κατά των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία. Επίσης, είχε καταθέσει αγωγή κατά όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών – ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ – ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που είχαν ξεκινήσει ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

    Διαβάστε επίσης

    Κεραμέως: Ανοίγει η πλατφόρμα για το voucher των 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς



    ΣΧΟΛΙΑ