• Κοινωνία

    Νέος Ποινικός Κώδικας: Ισόβια οι βιαστές ανηλίκων – Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ

    • NewsRoom
    Ποινικός Κώδικας: Ισόβια οι βιαστές ανηλίκων - Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ


    Έπειτα από δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προκειμένου να προβούν σε αυστηροποίηση των ποινών για βαριά εγκλήματα.

    Σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπέρ των προωθούμενων διατάξεων, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

    Οι προωθούμενες αλλαγές αυστηροποιούν το ποινικό πλαίσιο για ειδεχθή εγκλήματα με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων κτλ.

    Ειδικότερα, για βαριά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη.

    Συνεπώς, παύει να ισχύει η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει έως σήμερα.

    Ισόβια για βιαστές ανηλίκων

    Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κτλ., η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη, έναντι της φυλάκισης.

    Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.

    Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ

    Τροπολογία με την οποία μετατρέπεται σε κακούργημα η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή εκρηκτικών ή εμπρηστικών υλών όπως οι μολότοφ και κάνει χρήση τους στις πορείες και συνολικά τις δημόσιες συναθροίσεις, κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.

    Η ρύθμιση που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταβάλει το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα ως εξής:

    «Άθρο 272 του ΠΚ

    Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες βόμβες ή μηχανισμού από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών

    Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως 10 έτη αν ο υπαίτιές την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσιο συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρων υλικών ή αντικειμένων

    Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σε αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.»

    Γυναικοκτονίες

    Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται και στις αιτιάσεις για την εισαγωγή ειδικών προβλέψεων για τις γυναικοτονίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο καταστολής πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικού Κώδικα, θα αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, διορθώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τιμωρεί την ανθρωποκτονία και με την διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για ειδική ποινική μεταχείριση και διάκριση ποινών, αλλά επικέντρωση της χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη βασικών αξόνων που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε όλους τους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής»

    Περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας

    Πλέον, για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, το οποίο σήμερα διώκεται κατ΄ έγκληση, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη.

    Με την προτεινόμενη αλλαγή, για την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, αρκεί η καταγγελία στην αρχή της αξιόποινης πράξης εντός πέντε ετών δίχως να απαιτείται πλέον, η τήρηση της διαδικαστικής προϋπόθεσης της υποβολής της εγκλήσεως εντός τριμήνου.

    Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο να καταγγείλουν τις σε βάρος τους αξιόποινες συμπεριφορές εργοδοτών ή συναδέλφων τους.

    Για την παραγραφή

    Μεταξύ άλλων, η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα, ενώ οι πράξεις της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και της προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους θα διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως.

    Επίσης, σε συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα η επαπειλούμενη ποινή περιορίζεται στην ισόβια κάθειρξη -και όχι και στην πρόσκαιρη, όπως ισχύει μέχρι σήμερα- ενώ αντίστοιχα προβλέπεται απαγόρευση της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση σχετικά με την υφ’ όρων απόλυση.

    Για τις πρόωρες αποφυλακίσεις

    Παράλληλα, οι ρυθμίσεις του υπουργείο Δικαιοσύνης αναμορφώνουν το πλαίσιο για τις υπό όρους απολύσεις με στόχο να αποτραπούν περιπτώσεις γρήγορων αποφυλακίσεων κατάδικων για σοβαρά αδικήματα. Συγκεκριμένα, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια ως προς τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής είτε με ευεργετικό υπολογισμό στα 4/5 από τα 3/5 είτε με πραγματική έκτιση αυξάνοντας τα κατώτατα όρια τόσο για την ποινή της κάθειρξης στα 3/5 της ποινής, αντί 2/5 που ισχύει σήμερα όσο και για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 18 έτη.

    Παράλληλα για μείζονος απαξίας αδικήματα δεν θα υφίσταται η δυνατότητα κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ενώ ταυτόχρονα τίθενται στον φυσικό δικαστή ενδεικτικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη του ώστε αιτιολογημένα να καταλήξει στην απόφαση περί πραγματικού ή μη σωφρονισμού του καταδικασθέντος και κατ΄ επέκταση στην απόλυση αυτού υπό τον όρο της ανάκλησης.

    Ειδικά για τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κτλ, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής , αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

    Παράλληλα, για όσους καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη, ενώ για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ανωτέρω αδικήματα, ο χρόνος πραγματικής έκτισης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξάνεται από τα 16 έτη που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

    Κακούργημα τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα»

    Το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται πλέον ως κακούργημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνήθως εμπνεόμενες από επιδίωξη οικονομικού κέρδους συμπεριφορές, ενώ προστίθεται και επιβαρυντική περίσταση κολασμού όταν η συμπεριφορά του δράστη είχε ως επακόλουθο σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Επεισόδιο στον Κολωνό: Ποινική δίωξη εις βάρος γνωστού τράπερ και άλλων 3

    400.000 κλήσεις σε 3 μήνες στον αριθμό 1555 του υπουργείου Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ