• Κοινωνία

    Νέο σκάνδαλο στη Facebook: Διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών

    • NewsRoom


    Νέα διαρροή απόρρητων πληροφοριών των χρηστών προέκυψε στην πλατφόρμα του Facebook, με το διάσημο κοινωνικό μέσο δικτύωσης να αδυνατεί για μια ακόμη φορά να προστατεύσει τους χρήστες της από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

    Η εταιρεία, συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε μια «ανοιχτή» βάση δεδομένων. Η παραδοχή ήρθε μετά την αποκάλυψη που έκανε η ιστοσελίδα TechChrunch, η οποία έκανε λόγο για τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 419 εκατομμυρίων χρηστών, σε έναν online σέρβερ, που δεν είχε προστασία με χρήση κωδικού.

    Όπως παραθέτει αναλυτικά το δημοσίευμα της TechChrunch, οι λογαριασμοί που «χτυπήθηκαν» από το νέο κενό ασφαλείας της Facebook σχετίζονται με 133 εκατομμύρια δεδομένα χρηστών από τις ΗΠΑ, 18 εκατ. από τη Μεγάλη Βρετανία και 50 εκατ. από το Βιετνάμ.

    Μετά την αποκάλυψη που έκανε το δημοσίευμα, η Facebook δεν είχε άλλη επιλογή, πέρα από το να παραδεχθεί ότι, πράγματι, για ακόμη μια φορά, τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών διέρρευσαν, ενώ εκπρόσωποι της διοίκησης συμπλήρωσαν ότι διεξάγεται έρευνα, με σκοπό να βρεθεί το πότε και από ποιον συγκροτήθηκε η επίμαχη βάση δεδομένων.

    Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει, μέσω εκπροσώπου της, ότι η διαρροή αφορά σε 210 εκατομμύρια χρήστες και όχι περισσότερους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της TechChrunch, καθώς σε αυτά που ανέφερε η ιστοσελίδα, υπάρχουν διπλοεγγραφές.

    Εκείνο που εκτιμάται, πάντως, προς το παρόν είναι ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν με το εργαλείο που απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018, στη σκιά του σκανδάλου Cambridge Analytica.

    Οι εκπρόσωποι της Facebook, μάλιστα, υποστήριξαν αυτή την εκδοχή, ισχυριζόμενοι ότι «η βάση δεδομένων είναι παλαιά και φαίνεται ότι περιλαμβάνει πληροφορίες που αποκτήθηκαν πριν να κάνουμε αλλαγές το 2018, ώστε να μην έχουν οι χρήστες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άλλους χρήστες, μέσω των τηλεφωνικών αριθμών τους. Η βάση δεδομένων έχει απενεργοποιηθεί και δεν έχουμε ενδείξεις ότι τέθηκαν σε κίνδυνο λογαριασμοί στο Facebook».

    Όπως και να έχει, το νέο περιστατικό, με την ευρεία διαρροή προσωπικών πληροφοριών εκατομμυρίων χρηστών της Facebook δημιουργεί ερωτηματικά, αναφορικά με τα επίπεδα ασφαλείας του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης και με το κατά πόσον αυτά είναι ικανοποιητικά και ικανά να προστατεύσουν ουσιαστικά τους χρήστες.



    ΣΧΟΛΙΑ