• Κοινωνία

    Νέα στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέρουμε για την «εξαφανισμένη πτήση»: Καμικάζι ο πιλότος;

    • NewsRoom

    Η εξαφανισμένη πτήση ΜΗ-370, Φωτογραφία: AP


    Τα νέα στοιχεία έρχονται να φέρουν και πάλι στο φως την πιο πολύκροτη αεροπορική τραγωδία

    Νέα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που έχουν καταγραφεί και συγκεκριμένα την εξαφανισμένη πτήση MH370, τον Μάρτιο του 2014 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

    Στις 14 Μαρτίου 2014, η πτήση MH370 απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ, με 12 άτομα πλήρωμα και 227 επιβάτες. Για άγνωστους λόγους, 40 λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροσκάφος άλλαξε διαδρομή και, λίγο αργότερα, το στίγμα του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Το Boeing 777 εξαφανίστηκε και έκτοτε αγνοείται, χωρίς να κατέστη ποτέ δυνατό να βρεθεί έστω και ένα στοιχείο της κατάληξής του στην αχανή ζώνη έρευνας, έκτασης 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού στα ανοικτά της Αυστραλίας.

    Οι έρευνες από αέρος και από θαλάσσης, οι μεγαλύτερες στην ιστορία, ανεστάλησαν εντέλει τον Ιανουάριο του 2017. Η εξαφάνιση του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών αποτέλεσε το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο στη σύγχρονη πολιτική αεροπορία και συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Παράλληλα, αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια, που ευδοκίμησαν εξαιτίας της εξαφάνισης του αεροσκάφους, στα οποία συμπεριλήφθηκε και αυτό της σκόπιμης κατάρριψής του.

    Αυτό είναι και το νέο κυρίαρχο σενάριο για την υπόθεση, την οποία επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, ο οποίος δήλωσε ότι το αεροσκάφος βούτηξε στον ωκεανό, με τους εκατοντάδες επιβάτες του, εξαιτίας του πιλότου, ο οποίος μετατράπηκε σε «καμικάζι». Η διατύπωση αυτή ήρθε μετά από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από δορυφόρους και καταγραφές ραντάρ, υποδεικνύοντας ότι το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα και συγκεκριμένα στον Ινδικό Ωκεανό, βόρεια του Περθ της Αυστραλίας.

    Ο πιλότος της μοιραίας πτήσης

    Μιλώντας στο δίκτυο Sky News της Αυστραλίας, ο άλλοτε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, αποκάλυψε ότι από νωρίς η Μαλαισιανή κυβέρνηση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah του αεροσκάφους ήταν εκείνος που έγινε «καμικάζι» και αυτοκτόνησε, παίρνοντας μαζί του και άλλες 238 ψυχές.

    «Δεν θέλω να κατονομάσω την πηγή μου, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος της μαλαισιανής κυβέρνησης μου είχε ξεκαθαρίσει ότι το αεροπλάνο το έριξε ο πιλότος, σε μία υπόθεση αυτοκτονίας-δολοφονίας», δήλωσε ο Τόνι Άμποτ, φωτίζοντας ένα μέρος αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. «Ξέρω από υψηλόβαθμη πηγή ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν ήθελε να παραδεχθεί δημοσίως την υπόθεση του πιλότου «καμικάζι», διότι αισθάνονταν μεγάλη ντροπή για την πράξη ενός δικού τους πιλότου», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

    «Αντιλήφθηκα σαφώς ότι πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της μαλαισιανής κυβέρνησης θεωρούσαν από πάρα πολύ νωρίς ότι επρόκειτο για αυτοκτονικό διάβημα του πιλότου. Δεν θα σας πω ποιος είπε τι», είπε χαρακτηριστικά.

    Στον αντίποδα αυτού του ισχυρισμού βρέθηκαν η οικογένεια και φίλοι του κυβερνήτη, Ζαχαρία Άχμαντ Σα, που απέρριψαν εξαρχής αυτή την υπόθεση. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πολλοί συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στο 777, συντετριμμένοι μετά την εξαφάνιση των δικών τους, έχουν κατηγορήσει τα τελευταία χρόνια τόσο την αεροπορική εταιρεία, όσο και τη μαλαισιανή κυβέρνηση ότι αποκρύπτουν πληροφορίες για την τραγωδία, κάτι που τα ενδιαφερόμενα μέρη έσπευσαν επίσης να διαψεύσουν.

    Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά τα σενάρια και τους ισχυρισμούς, στις επίσημες εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, δεν έχει αποδοθεί το αίτιο της πτώσης, ενώ αναφέρεται πως ο πιλότος και ο πρώτος αξιωματικός είχαν ελεγχθεί και ήταν σε καλή κατάσταση.



    ΣΧΟΛΙΑ