• Κοινωνία

    Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι και οι 105 κατηγορούμενοι χούλιγκανς (Upd)

    • NewsRoom
    Οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσαν το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, οδηγούνται από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσαν το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, οδηγούνται από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στη φυλακή οδηγούνται άλλοι επτά κατηγορούμενοι ενώ προφυλακιστέοι κρίθηκαν ήδη οι 24 από τους 35 συλληφθέντες που παρουσιάστηκαν σήμερα Κυριακή ενώπιον των τριών ανακριτών για τα άγρια επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Σύμφωνα με το ertnews.gr, προσωρινά κρατούμενοι έχουν κριθεί ήδη 70 κατηγορούμενοι οι οποίοι απολογήθηκαν χθες Σάββατο και την Παρασκευή και πλέον ανέρχονται σε 105 οι προφυλακιστέοι για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων.

    Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου, Μιχάλη Κατσουρή.

    Ο 14ος τακτικός ανακριτής μετέβη νωρίτερα στον Ευαγγελισμό και έλαβε απολογία από έναν Κροάτη κατηγορούμενο που νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

    Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε την Παρασκευή, όπου ενώπιον των Ανακριτών οδηγήθηκαν 30 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας κρίθηκαν όλοι τους προσωρινά κρατούμενοι.

    Χθες στους Ανακριτές απολογήθηκαν 40 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν και αυτοί προσωρινά κρατούμενοι.

    Συνολικά οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς κά.

    Σημειώνεται ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο σε αυτή τη φάση δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

    • εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
    • ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
    • έκρηξης (κακούργημα)
    • κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

    καθώς και τα πλημμελήματα:

    • διατάραξη κοινής ειρήνης
    •  επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
    • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
    • βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
    • παράνομη οπλοφορία
    • οπλοχρησία
    • κατοχή φωτοβολίδων

    Υπενθυμίζεται ότι τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, έχουν οριστεί για να διενεργήσουν την κύρια ανάκριση. Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

    Να σημειωθεί ότι χθες δήλωσε στην Ανακρίτρια παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν όλοι όσοι με πράξεις τους συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού με μαχαίρι του 29χρονου.

    Απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη πρόεδρο: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

    Παράλληλα, σε σχολιασμό των δηλώσεων του προέδρου της Κροατίας, προχώρησαν κυβερνητικά στελέχη τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πήρε θέση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έναν νεκρό.

    Παραδέχτηκε ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια», τους χαρακτήρισε οπαδούς, και είπε πως είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα.

    Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε τρεις κατευθύνσεις κινείται η κυβέρνηση μετά τα τραγικά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας:

    Α) Προτεραιότητα έχει να συλληφθούν οι ένοχοι και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη

    Β) Στο επιχειρησιακό σκέλος: σε εξέλιξη βρίσκεται ο εσωτερικός έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ και το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν σε ανώτατο επίπεδο,

    Γ) Δεδομένου ότι η οπαδική βία αποτελεί διεθνές πρόβλημα – καθώς υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος των χούλιγκαν – κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ουέφα, ο οποίος διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία για το θέμα αλλά και στη συνέχεια η απόφαση για διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει ότι η κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στη μάστιγα αυτή εστιάζοντας στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του αθλητικού νόμου αλλά και σε νέες προτάσεις από τις ομάδες, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ