• Κοινωνία

    NASA: Απογοήτευση για την ακύρωση της γυναικείας αποστολής λόγω…στολών!

    αστροναυτης


    Άδοξο τέλος έχει τελικά η πολυσυζητημένη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που, όπως είχε ανακοινώσει, ετοίμαζε τον ιστορικό διαστημικό περίπατο, αποτελούμενο αποκλειστικά από μια ομάδα γυναικών. Η οργάνωση της αποστολής αυτής είχε ανακοινωθεί πριν εβδομάδες και προγραμματιζόταν για τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η αποστολή ματαιώνεται.

    Κύρια αιτία για την ακύρωση της συγκεκριμένης αποστολής αποτελεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας, είναι η έλλειψη αρκετών κατάλληλων διαστημικών στολών για τις γυναίκες αστροναύτες. Όπως εξηγούν μέλη της NASA, αιτία για την έλλειψη αυτή αποτελεί και το γεγονός ότι, σε κατάσταση μικροβαρύτητας, το ανθ΄ρωπινο σώμα ψηλώνει απότομα. Μια αστροναύτης μάλιστα, η Αν ΜακΚλέιν, μιλώντας για τη δική της περίπτωση, με ανάρτηση στο Twitter λίγες ημέρες πριν, αποκάλυψε ότι από τότε που έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχει ψηλώσει ήδη κατά πέντε πόντους.

    Δεν εξηγείται, ωστόσο, επαρκώς γιατί το θέμα των γυναικείων στολών προέκυψε τώρα ως πρόβλημα.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, πριν περίπου 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984. Δύο Αμερικανίδες αστροναύτες, η Αν ΜακΚλέιν και η Κριστίνα Κοχ, επρόκειτο να κάνουν κάτι ανάλογο στη διάρκεια της αποστολής 59 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), για να εγκαταστήσουν νέες ισχυρές μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα ηλιακά πάνελ του Σταθμού.

    Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 213 διαστημικοί περίπατοι έξω από τον ΔΣΣ από το 1998, με στόχο τη συντήρηση του, επισκευές στο εξωτερικό του, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα. Περισσότεροι από 500 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα και περίπου μία στους δέκα (το 11%) ήταν γυναίκα.

    Όμως, μέχρι σήμερα, οι ομάδες αστροναυτών που αναλαμβάνουν κάτι τέτοιο είναι είτε αποκλειστικά ανδρικές, είτε μικτές και από τα δύο φύλα. Για πρώτη φορά θα γινόταν ένας αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, αλλά δεν τελικά δεν θα γίνει.

    Όταν η ΜακΚλέιν, η οποία βρίσκεται στον ΔΣΣ, συμμετείχε σε ένα διαστημικό περίπατο στις 22 Μαρτίου, μαζί με τον επίσης Αμερικανό Νικ Χέιγκ, έγινε η 13η γυναίκα στη διαστημική ιστορία που έκανε κάτι τέτοιο. Η Κοχ θα γίνει η 14η, καθώς πλέον προγραμματίζεται να κάνει διαστημικό περίπατο, μαζί με τον Χέιγκ, στις 29 Μαρτίου, ενώ η ΜακΚλέιν θα κάνει ένα νέο διαστημικό περίπατο στις 8 Απριλίου μαζί με τον Καναδό αστροναύτη Νταβίντ Σεν-Ζακ. Οι δύο αυτοί περίπατοι θα είναι ο 215ος και ο 216ος στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η NASA στέλνει για πρώτη φορά στο διάστημα μόνο γυναίκες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερευνήτρια της NASA η πρώτη Ελληνίδα Barbie!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: NASA: Σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη για να μείνουν



    ΣΧΟΛΙΑ