• Κοινωνία

    Μόνο στην Αθήνα το Άγιο Φως φέτος – Οι αλλαγές στη διαδικασία

    • NewsRoom


    Ένα Πάσχα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο θα ζήσουμε φέτος. Κι αυτό το έχουμε ήδη καταλάβει.

    Τελευταία απόδειξη της ειδικής κατάστασης που επικρατεί φέτος αποτελεί η γνωστοποίηση της απόφασης το Άγιο Φως να μην διαμοιραστεί φέτος σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, αλλά μόνο στην αθηναϊκή πρωτεύουσα.

    To τελετουργικό της μεταφοράς και άφιξης του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα φέτος δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων ετών.

    Μία σειρά από αλλαγές στην διαδικασία της παραλαβής του Αγίου Φωτός θα ισχύσει φέτος εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

    Σύμφωνα με όσα συνηθίζονταν να πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Εξωτερικών θα ταξίδευε έως το Ισραήλ για να παραλάβει το Άγιο Φως και στην συνέχεια να το φέρει πίσω στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, φέτος, ο κ. Κώστας Βλάσης δεν θα πετάξει για το Ισραήλ, αλλά θα αναμένει την πτήση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Από μεριάς ελληνικής πολιτείας, το φως θα μεταφέρει στο αεροπλάνο που θα περιμένει στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ο γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, με «στεγανοποιημένες διαδικασίες».

    Θα το παραλάβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός και ένας βοηθός του, που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.

    Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα «θα περιλαμβάνει μια μικρή εκδήλωση, όπως ταιριάζει στην εποχή», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Βλάσης, μ΄ένα ολιγομελές τιμητικό άγημα και μια μικρή μπάντα.

    Η διαδικασία άφιξης του Αγίου Φωτός θα έχει τηλεοπτική κάλυψη, ωστόσο, φέτος, δεν θα υπάρξει διαμοιρασμός του ανά τη χώρα.

    Η κυβέρνηση τείνει στην απόφαση να μην διαμοιραστεί το Φως σε επιλεγμένους προορισμούς εντός Ελλάδος.

    Ο σχεδιασμός προέβλεπε ειδικές πτήσεις της Aegean και της Sky Express σε συγκεκριμένους προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Ρόδος κλπ.), φαίνεται, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σε μια προσπάθεια να εορτασθεί με όσο πιο λιτό τρόπο γίνεται η Ανάσταση.

    Άλλωστε, το Άγιο Φως φέτος δεν θα δοθεί στους πιστούς, συνεπώς, από πρακτικής άποψης, μικρό είναι το νόημα της μεταφοράς του σε όλη την επικράτεια.

    Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο υφυπουργός, κ. Βλάσης σήμερα σε ΜΜΕ, «φοβόμαστε το συνωστισμό των πιστών, είναι κρίμα να χαθεί η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα για τον περιορισμό του ιού».



    ΣΧΟΛΙΑ