• Κοινωνία

    Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Προσωπικές οι απόψεις Ιερώνυμου για τις βαφτίσεις – Βελόπουλος: Δεν κάνει για μητροπολίτης

    • NewsRoom

    Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος- Κυριάκος Βελόπουλος


    «Προσωπική άποψη» σχολίασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος είπε χθες ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών όταν μεγαλώσουν, θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα βαπτιστούν ή όχι.

    Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, «είναι εισαγωγικό μυστήριο και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν. Διαμορφώνεται η εικόνα ενός ιδιότυπου “κανονικού επιτίμου” προς τα παιδιά».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα αυτό «θα πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση».

    Πιο αναλυτικά, η δήλωσή του έχει ως εξής:

    «Πρόκειται για προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου που δεν εκφράζει την ιεραρχία. Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η επιτροπή Νομοκανονικών όπως συζητήσαμε στην Ιερά Σύνοδο. Δεν μπορεί να προκαταλαμβάνεται η Ιεραρχία, που έχει τον τελικό λόγο, και εκκρεμεί απόφασή της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Η βάπτιση είναι εισαγωγικό μυστήριο και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν. Διαμορφώνεται εικόνα ενός ιδιότυπου “κανονικού επιτίμου” προς τα παιδιά. Ότι, δηλαδή, επειδή οι γονείς είναι αυτοί που είναι, θα το πληρώσουν τα παιδιά. Και γιατί ακριβώς μιλάμε; Για κατάργηση του νηπιοβαπτισμού και αντικατάστασή του από ενήλικη βάπτιση; Θα πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο.

    Ο νηπιοβαπτισμός είναι παράδοση που εφαρμόζεται από τον 9ο αιώνα. Έχει σαφείς θεολογικές προεκτάσεις καθώς σηματοδοτεί την υποδοχή στο Σώμα της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να ανατραπεί έτσι απλά. Μόνο με μια συνοδική απόφαση θα μπορούσε να καταργηθεί ο νηπιοβαπτισμός».

    Βελόπουλος για δηλώσεις Μητροπολίτη Μεσσηνίας: Όταν περικόπτεις δόγματα και ιερούς κανόνες, τότε παύεις να είσαι μητροπολίτης

    «Για τις περίεργες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας σε σχέση με τις βαπτίσεις των παιδιών των ομοφυλοφίλων, έχουμε να πούμε το εξής: Όταν περικόπτεις δόγματα και ιερούς κανόνες, τότε παύεις να είσαι μητροπολίτης, παπάς, ιερωμένος ή αρχιμανδρίτης και είσαι απλά λαϊκός», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Χρυσόστομου.

    Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ακόμα «ότι στην ορθοδοξία, στα δόγματα και στους ιερούς κανόνες δεν υπάρχουν περικοπές. Ή ισχύουν ή δεν ισχύουν».

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία δεν νοείται τίποτε λιγότερο από το καλύτερο

    Δένδιας: Δημιουργία θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις

    Βρούτσης: Από τις 13/2 μια νέα πραγματικότητα θα διέπει όλο το σύστημα του αθλητισμού



    ΣΧΟΛΙΑ