• Κοινωνία

    Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων

    Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων


    «Άτομα σαν την Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά». Με δάκρυα στα μάτια μίλησε η μητέρα της 23χρονης Μυρτούς. Της κοπέλας που είχε δεχθεί αγρια επίθεση από Πακιστανό στην Πάρο πριν από 9 χρόνια κι έκτοτε παραμένει καθηλωμένη στο κρεβάτι.

    Η μητέρα της βρέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου στο Α Τμήμα συζητήθηκε το αίτημα της να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που δεν επιδικάζει στην κόρη της αποζημίωση και ένα μηνιαίο εισόδημα.

    «Το ελληνικό κράτος δεν μας έχει φερθεί όπως έπρεπε και μας έχει αφήσει στην τύχη μας», είπε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Μαρία Κοτρώτσου.

    Περιγράφοντας την κατάσταση της κόρης της είπε ότι η Μυρτώ βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%. Το Δημόσιο φέρει ευθύνη, υποστηρίζει, καθώς ο δράστης κυκλοφορούσε παράνομα στην Ελλάδα για 2 χρόνια.

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή της με το σκεπτικό ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

    Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις «των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από το δράστη, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

    Και το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό Μυρτούς.

    Στο ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της Μυρτούς με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων.

    Ειδικότερα, η μητέρα της κοπέλας έχει ζητήσει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

    Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της.

    Η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

    Όπως τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

    Ο κ. Βλαχόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλος, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

    Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.

    Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν από τη συζήτηση.

    Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

    Αναλυτικά η δήλωσή της μητέρας Μαρίας Κοτρώτσου:

    «Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.

    Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε.

    Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρέαν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία.

    Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.

    Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.

    Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.

    Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία.

    Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;

    Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω.

    Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος.

    Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει…

    Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν.

    Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους

    Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.

    Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια

    Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα.

    Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

    Διαβάστε επίσης:

    «Μυρτώ της Πάρου»: 8 χρόνια από τη σοκαριστική επίθεση – Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της

    Χείρα βοηθείας στη Μυρτώ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

    Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Μετά θάνατον δικαστική απόφαση για αποζημίωση 80,8 εκατ. ευρώ στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ