• Κοινωνία

    Μηχανογραφικό: Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία υποβολής των δελτίων

    μηχανογραφικο

    Μηχανογραφικό Δελτίο


    Αυλαία ρίχνει σήμερα η περίοδος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για τους υποψήφιους που εξετάστηκαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν τη λίστα με τις σχολές της προτίμησής τους μέχρι τη λήξη της σημερινής ημέρας.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, η σημερινή προθεσμία είναι οριστική και καμία αλλαγή δεν θα γίνει δεκτή μετά το πέρας αυτής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο, αυτό της επεξεργασίας των σχολών που έχουν δηλωθεί από τους υποψηφίους.

    Στο εξής, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, ωστόσο μόνο για να μπορούν να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό το δελτίο μπορούν, όσοι θέλουν, να το τυπώσουν ή να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι, δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου είχαν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, καθώς και όσοι υποψήφιοι είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ετών 2017 ή 2018 και διεκδικούν το 10% των θέσεων στο πανεπιστήμιο, χωρίς νέα εξέταση, αλλά με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

    Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι που θα υποβάλλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο να προσέξουν ιδιαίτερα τις αλλαγές που έχουν γίνει στις σχολές, ώστε να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους δελτίο, καθώς οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί δημιουργούν «παγίδες» για τους ενδιαφερόμενους.

    Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή αφορά σε σημαντικές αλλαγές στον «χάρτη» των διαθέσιμων σχολών, καθώς πολλές σχολές έχουν αλλάξει τίτλο σπουδών, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν και τα ΤΕΙ.

    Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις ένταξης στο πανεπιστήμιο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται ραγδαία πτώση των βάσεων στο δεύτερο πεδίο, των θετικών σπουδών, αλλά και στο τρίτο πεδίο προσανατολισμού, που αφορά στις σχολές υγείας και ζωής. Αντιθέτως, μικρές αποκλίσεις από τις περσινές βάσεις, αναμένεται στο πρώτο πεδίο, των ανθρωπιστικών σπουδών, όπου τα θέματα θεωρήθηκαν σχετικώς βατά, αλλά και στο τέταρτο πεδίο σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, που τα δύσκολα θέματα σε κάποια μαθήματα ισοσταθμίστηκαν με τα ευκολότερα στα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα.

    Όπως και να έχει πάντως, η αγωνία των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και όλοι οι υποψήφιοι θα ξέρουν που έχουν περάσει.



    ΣΧΟΛΙΑ