• Κοινωνία

    Μαίνεται η κακοκαιρία «Αθηνά»: Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα – Σε επιφυλακή οι Αρχές

    • NewsRoom
    Μαίνεται η κακοκαιρία «Αθηνά»: Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα - Σε επιφυλακή οι Αρχές

    Εικόνα από την Εύβοια


    Παραμένει σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» συνεχίζεται με καταιγίδες, κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα δοκιμάσουν και πάλι την βόρεια Εύβοια όπως και τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.

    Ειδικότερα, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τις προβλέψεις, ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται το επόμενο 24ωρο σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

    Τα φαινόμενα από θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Αναμένεται εξασθένιση μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα στη Μακεδονία.

    Έντονα φαινόμενα προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι και στην Αττική.

    Το βράδυ η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε Βορειοανατολικό Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

    Πάνω από 160 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

    Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα χιλιοστά βροχής ήταν διπλάσια από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

    Εικόνες καταστροφής με πλημμυρισμένα σπίτια καταγράφηκαν και στην Λάρισα.

    Δέκα περιοχές της χώρας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

    Πρόκειται για πέντε περιοχές στη Βόρεια Εύβοια – τη Λίμνη, την Αγία Άννα και τη βορειοανατολική περιοχή- 3 περιοχές στην Αττική  – τις Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα – και δυο στην Πελοπόννησο, το δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία.

    Αθηνά: Αυτοψία από κυβερνητικό κλιμάκιο

    Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα, στην Βόρεια Εύβοια, πραγματοποίησε χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση, επικεφαλής του οποίου ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

    Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

    «Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

    Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κακοκαιρία Αθηνά: 700 χιλιοστά βροχή σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου

    Τριαντόπουλος: Η πολιτεία θα είναι δίπλα στην αποκατάσταση των ζημιών στην Εύβοια από την κακοκαιρία

    Γεωργιάδης για βόρεια Εύβοια: Κανείς δεν θα μείνει μόνος του



    ΣΧΟΛΙΑ