• Κοινωνία

    «Μαύρη» επέτειος: Ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι-Άφαντα τα επιδόματα πρώτης ανάγκης

    • NewsRoom


    «Μαύρη» επέτειος σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 96 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Ένα μήνα μετά και ενώ η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανένα το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους που έταξε η κυβέρνηση για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους.

    «Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.

    Τη δυστοκία επιβεβαίωσαν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

    Με λίγο καλύτερους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πυροπλήκτων καθώς από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα πάνω από 35 μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, με την δικαστική έρευνα να μην εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά να περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων. Φως στα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας αναμένεται να ρίξει και η Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

    Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.



    ΣΧΟΛΙΑ