• Κοινωνία

    Μάτι: Μπορούν να στοιχειοθετήσουν δόλο και (άρα) κακούργημα τα στοιχεία που τώρα επικαλείται ο ανακριτής;


    Σε δύο μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε μόλις πριν από λίγες ημέρες στηρίζει το δεύτερο αίτημα του ο ανακριτής, με το οποίο επιμένει.στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.
    O  6ος ανακριτής που έχει στα χέρια του τη δικογραφία πλέον του ενός έτους και τον περασμένο Νοέμβριο είχε διαβεβαιώσει την Ολομέλεια Εφετών (που τότε δεν όρισε εφέτη ειδικό ανακριτή για να συνεχίσει την έρευνα), εκτιμώντας ότι η ανάκριση βρίσκεται στο τέλος, ότι εντός 4-5 μηνών θα είχε ολοκληρώσει την ανάκριση του, εξέτασε μόλις πριν από λίγες ημέρες τους τους πρώην και νυν αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και Κωνσταντίνο  Φλώρο.

    Οι πληροφορίες που διαρρέονται ότι αυτές οι καταθέσεις δόθηκαν
    μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρη Λιότσιου ελέγχονται καθώς, όπως είναι γνωστό, ο καταγγέλλων πραγματογνώμονας, από τις 3 Μαρτίου είχε εμφανιστεί στον ανακριτή και είχε επίσημα καταθέσει για απειλές και πιέσεις προκειμένου να αλλοιώσει τις ευθύνες των επικεφαλής του ΠΣ.
    Έκτοτε έδωσε σειρά «καυτών» καταθέσεων ενώπιον πάντα του ίδιου ανακριτή, οι οποίες, αξίζει να τονιστεί ότι ουδέποτε διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα όταν πρόσφατα εστάλη το πρώτο αίτημα για συμπληρωματική κακουργηματική δίωξη.

    Τι κατέθεσαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ

    Οι κ.κ. Αποστολάκης και Φλώρος φέρονται να έδωσαν καταθέσεις που αποδεικνύουν ότι, την αποφράδα ημέρα, δεν υπήρξε έγκαιρη αξιοποίηση των εναέριων πυροσβεστικών και θαλάσσιων διασωστικών μέσων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί είπαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
    Φέρονται μάλιστα να υποστήριξαν ότι με  δική τους πρωτοβουλία έστειλαν τα σωστικά μέσα ,τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.
    Από έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, φαίνεται ότι τη μέρα της πυρκαγιάς από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα  5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως.
    Το ερώτημα βεβαίως που καλείται να απαντήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας είναι εάν με βάση αυτές τις καταθέσεις και τα έγγραφα μπορεί να στοιχειοθετηθεί δόλος (που απαιτεί και αποδοχή μεταξύ άλλων) για να προκύψει έτσι το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας
    Οι απολογίες πάντως για πλημμελήματα των πρώτων κατηγορουμένων  που εκλήθησαν από τον ανακριτή  συνεχίζονται και αύριο.  Σειρά έχει ο δήμαρχος Ραφήνας Γ. Μπουρνούς.



    ΣΧΟΛΙΑ