• Κοινωνία

    Μανώλης Γλέζος: To μεγάλο αντίο στον «τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης»

    • NewsRoom
    Γλέζος

    Μανώλης Γλέζος


    Το τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο Έλληνα

    Τελέστηκε πριν από λίγη ώρα η εξόδιος ακολουθία του Μανώλη Γλέζου, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 98 ετών, εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας.

    Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στο παρεκλήσσι της Μητρόπολης.

    Την εξόδιο ακολουθία, μάλιστα, τελεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος δημόσια στο παρελθόν, ο Μανώλης Γλέζος είχε ζητήσει προσωπικά από τον κ. Ιερώνυμο, πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν πεθάνει, να τελεστεί θρησκευτική κηδεία.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον Μανώλη Γλέζο ως το «σύμβολο της Αντίστασης».

    H κηδεία του Μανώλη Γλέζου
    H κηδεία του Μανώλη Γλέζου

    Σημειώνεται ότι η κηδεία πραγματοποιήθηκε με αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, λόγω της πανδημίας.

    Στην κηδεία του ιστορικού στελέχους και αγωνιστή της Αριστεράς επετράπη να παρευρίσκεται μόνο ο στενός κύκλος της οικογένειάς του, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του φονικού ιού.

    Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά του, με τους και τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια του αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν πάνδημη.

    H κηδεία του Μανώλη Γλέζου

    Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου τελείται δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης», ενώ ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων.

    H κηδεία του Μανώλη Γλέζου

    Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ως ένδειξη πένθους για την απώλεια αυτού του σπουδαίου Έλληνα, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Πένθιμα χτυπούσαν σήμερα και οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο, από όπου κατάγεται εξ ημισείας ο Μανώλης Γλέζος (κατά το άλλο ήμισυ κατάγεται από την Νάξο).

    Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.

    H κηδεία του Μανώλη Γλέζου



    ΣΧΟΛΙΑ