• Κοινωνία

    Μάχη των πυροσβεστών στην Αρχαία Ολυμπία – Την πιθανότητα εμπρησμών εξετάζουν οι αρχές

    • NewsRoom
    Μάχη των πυροσβεστών στην Αρχαία Ολυμπία - Την πιθανότητα εμπρησμών εξετάζουν οι αρχές


    Μια μεγάλη μάχη προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων που απειλούν την Αρχαία Ολυμπία δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία.

    Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η κατάσταση στην περιοχή της Ηλείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασαν 7 διαφορετικές πυρκαγιές, οι τέσσερεις από τις οποίες στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάτι που κάνει τις αρχές να εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στόχος είναι η φωτιά να παραμείνει εκτός πόλεως  και να περιοριστεί στο μέτωπο 1 χλμ. στο Πελώπιο. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για εκκενώσεις κοινοτήτων και οικισμών, μεταξύ των οποίων και η Αρχαία Ολυμπία

    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ μετέβησαν εκεί τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι φλόγες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ οι συνεχείς αλλαγές της φοράς των ανέμων μετατοπίζουν συνεχώς το μέτωπο.

    Πάντως έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή, ενώ το περασμένο διάστημα είχαν ήδη υπάρξει προλήπτικοί καθαρισμοί και συντήρηση του οδικού δικτύου.  Παράλληλα, μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.



    ΣΧΟΛΙΑ