• Κοινωνία

    Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών στην Ελλάδα

    Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών


    Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος εμβολιασμός κατά της covid-19 σε παιδιά 5 έως 11 ετών στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα σχετικά εμβόλια της Pfizer αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα στις 13 του μήνα.

    Στην Αττική οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε πέντε σημεία.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι την πρώτη δόση του εμβολίου έχει πραγματοποιήσει το 68,1% του γενικού πληθυσμού ή το 77% των ενηλίκων. Παράλληλα, ανέφερε πως το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 73% των ενηλίκων.

    Το τελευταίο διάστημα από την έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί πάνω από 60.000 ραντεβού, ενώ από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες έχουν κλειστεί πάνω από 600.000 ραντεβού από τα οποία 210.000 κλείστηκαν τη Δευτέρα.

    Θεοδωρίδου: Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές

    Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε «Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές».

    Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, επεσήμανε ότι σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.

    Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση το στελέχους Όμικρον, τα οποία είναι:

    • πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
    • πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
    • πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκθεση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει εισαγωγές ή θανάτους

    Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα οποία θα απαιτηθεί, όπως είπε, χρόνος για να δοθούν απαντήσεις. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

    Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, τόνισε ότι αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης.

    Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε, είπε η κ. Θεοδωρίδου και αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    4.943 νέα κρούσματα, 116 θάνατοι, 714 οι διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Θετικά στην παραλλαγή Όμικρον τα δύο ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ