• Κοινωνία

    Στυλιανίδης: Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος για την αιτία της φωτιάς στην Πεντέλη

    • NewsRoom
    Χρήστος Στυλιανίδης


    Υπόνοιες άφησε ο Χρήστος Στυλιανίδης σχετικά με πιθανό εμπρησμό για την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Πεντέλη.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στην Πεντέλη να προήλθε από κεραυνό ή βραχυκύκλωμα.

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης κατά την διάρκεια ενημέρωσης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, τόνισε ότι η Μεσόγειος αποτελεί το μεγάλο hot spot της κλιματικής αλλαγής. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε την νέα εποχή που έχουμε εισέλθει πλέον λόγω της κλιματικής κρίσης, με τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να είναι πολύ δύσκολα. «Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας» τόνισε.

    Ο υπουργός τόνισε την μεγάλη σημασία του 112 το οποίο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής ενώ στάθηκε στην άμεση και γρήγορη αντίδραση της Πυροσβεστικής, η οποία εξ όσων είπε, έφτασε στο σημείο της πυρκαγιάς εντός 10 λεπτών, με εναέρια αλλά και επίγεια μέσα. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ιδιαίτερα το βράδυ που τα εναέρια μέσα έπαψαν να επιχειρούν, την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με τον υπουργό, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 110 χλμ/ώρα.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

    «Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

    Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

    Τέλος ο υπουργός ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, την αστυνομία αλλά και τους εθελοντές για την άμεση και αποτελεσματική δράση τους στο πύρινο μέτωπο της Πεντέλης.

    Συνεχίζει η πυρκαγιά στα Μέγαρα

    Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν».

    Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.



    ΣΧΟΛΙΑ