• Κοινωνία

    Λέκκας για κατολίσθηση στην Κρήτη: Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν – Συνέβαλε η έντονη βροχόπτωση

    • NewsRoom
    Ευθύμης Λέκκας

    Ευθύμης Λέκκας


    Για την αποκόλληση του βράχου στην Κρήτη που καταπλάκωσε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας 45χρονης, μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

    Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης με την τραγωδία που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο στην Αγιά Φωτιά στο Λασίθι.

    Ο κ. Λέκκας ανέφερε αρχικά: «Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Σε αυτό συνέβαλε και η έντονη βροχόπτωση που είχαμε στην Κρήτη πριν από 15 μέρες, η οποία απλώς επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. Κατά τα άλλα, ήταν μία κλασική περίπτωση που θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση».

    «Τέτοιες μετακινήσεις ογκόλιθων έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το ξενοδοχείο θα έπρεπε να κλείσει. Και δεν είναι το μόνο στη χώρα.  Επανέρχεται το θέμα της εκτέλεσης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ως υποχρεωτικών μελετών και αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και ο υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις άδειες να μην προχωρούν στην αδειοδότηση», συμπλήρωσε.

    Το ξενοδοχείο ήταν από το 1980, τότε δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση γεωπολιτικών μελετών. Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα και άλλες μονάδες που είναι ακατάλληλες», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

    Διαβάστε επίσης:

    Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά σήμερα η δίκη – Οι κατηγορούμενοι και οι δυσκολίες διεξαγωγής της δίκης

    Κρήτη: Πώς έγινε η ασύλληπτη τραγωδία στην Ιεράπετρα – Εικόνες σοκ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ