• Κοινωνία

    Κρήτη: «Έκρηξη» θανατηφόρων τροχαίων- 62% αύξηση το οκτάμηνο του 2019

    • NewsRoom

    (Φωτογραφία αρχείου)


    Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που που προκύπτουν σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα, που λαμβάνουν χώρα στις ασφάλτους της Κρήτης, αλλά και αποκαλυπτικά του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί, σε σχέση με την ασφάλεια στους δρόμους, αλλά και την οδηγική συμπεριφορά.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του 2019, στην Κρήτη καταγράφηκε η τρομακτική αύξηση του 62% στον αριθμό των θυμάτων, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2018. Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννης Λιονάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, από τις αρχές του χρόνου, έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία 47 άνθρωποι.

    Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει δραματική αύξηση σε σχέση με το περσινό έτος, καθώς, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018, είχαν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα 29 άνθρωποι. Τελευταίο περιστατικό αυτού του χωρίς τέλος δράματος, μάλιστα, αποτελεί ο θάνατος μιας 32χρονης γυναίκας, που άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο μόλις χθες το πρωί.

    Συνολικά, τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν 58 θανάτους σε τροχαία στην Κρήτη την περσινή χρονιά, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, οι θάνατοι αυτοί είναι μόλις 11 λιγότεροι. Στο διάστημα των 4,5 μηνών που απομένουν έως το κλείσιμο του έτους, ο κ. Λιονάκης, μιλώντας στα ΝΕΑ, εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα θα ξεπεράσει φέτος τους 70, «κάτι που έχει να συμβεί στο νησί εδώ και 10 χρόνια».

    Αναφορικά με τα λεπτομερέστερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που χάνονται στην άσφαλτο, προκύπτει ότι η πλειονότητα αυτών είναι νέοι και δικυκλιστές. Πιο αναλυτικά, το 58% των θυμάτων της ασφάλτου είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ το 40% είναι κάτω των 25. Το 60% των θανατηφόρων τροχαίων έχει σημειωθεί, συγκεκριμένα, στους δήμους Χανίων και Ηρακλείου, μέσα, δηλαδή, σε πόλεις και τουριστικές περιοχές, όπως στους δήμους Πλατανιάς, Μοιρών και Χερσονήσου.



    ΣΧΟΛΙΑ