• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Σκηνικό πολέμου θυμίζει η Ευρώπη- Άνθρωποι σε καραντίνα, κλειστά καταστήματα και αεροδρόμια

    Κύπρος


    Σκηνικό πολέμου θυμίζει ο πλανήτης τα τελευταία 24ωρα

    Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει για τον πλανήτη, που προσπαθεί να θωρακιστεί από την σαρωτική εξάπλωση του φονικού κορονοϊού, αναστέλλοντας τη λειτουργία πολλών δημόσιων χώρων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα ο κόσμος προτρέπεται να παραμείνει κλεισμένος στο σπίτι του, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του μικροβίου

    Η Ευρώπη υποφέρει

    Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Ευρώπη, που φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, με την Ιταλία να «αιμορραγεί», μετρώντας χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εντός των συνόρων τους.

    Στη χειρότερη, μακράν, κατάσταση, αναφορικά με τα κράτη της γηραιάς ηπείρου, βρίσκεται η Ιταλία, η οποία έχει τεθεί, στο σύνολό της, σε καραντίνα, προτείνοντας στους ανθρώπους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η εν λόγω οδηγία έχει ζητηθεί να εφαρμοστεί έως τις 3 Απριλίου. Μπορούν, ωστόσο, να βγαίνουν για να εργαστούν -παρ’ ότι έχει συσταθεί σε όσους μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι να μην βγαίνουν έξω- να πάνε στον γιατρό ή να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

    Παράλληλα, με απόφαση του πρωθυπουργού, Τζουσέπε Κόντε, σε αναστολή λειτουργίας έχουν τεθεί όλοι οι δημόσιοι χώροι, πλην των φαρμακείων και των σουπερμάρκετ, των καταστημάτων δηλαδή που εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης.

    Η Ρουμανία συνιστά στους πολίτες της που εργάζονται στην Ιταλία να μην επιστρέψουν στη χώρα για την αργία του Πάσχα. Οι Αυστριακοί που ζουν στην Ιταλία θα επαναπατριστούν και θα τεθούν σε απομόνωση. Στη Σλοβακία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Μόσχα, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες.

    Στο Βέλγιο απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Επιπλέον, όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.

    Στη Νορβηγία, όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, απαγορεύτηκε να αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Στην Τσεχία, τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

    Το Βατικανό, με μια πρωτόγνωρη απόφαση, διέταξε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου.

    Παράλληλα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων στα σύνορα, ιδιαίτερα στις ζώνες που θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Ενδεικτικά, η Τσεχία κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών και έκλεισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις «επικίνδυνες ζώνες», δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Η Πολωνία επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία. Στην Σλοβακία απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους αλλοδαπούς από αύριο το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τους Πολωνούς. Η Αυστρία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση, έκλεισε σχεδόν τελείως τα χερσαία σύνορά της με την Ιταλία και επιβάλει ιατρικούς ελέγχους ή ζητά πιστοποιητικά υγείας απ’ όσους θέλουν να μπουν στη χώρα. Ελέγχους στα σύνορα ξεκίνησε και η Σλοβενία.

    Την ίδια ώρα, πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα ή την Αλβανία.

    Κλειστοί παραμένουν και οι εκπαιδευτικοί φορείς σε αρκετές χώρες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων αποφασίστηκε στην Ιταλία έως τις 3 Απριλίου, στην Πολωνία και την Ελλάδα έως τις 25 Μαρτίου. Κλειστά θα μείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία μέχρι τις 27 Μαρτίου, αλλά και τη Νορβηγία, τη Δανία και την Αυστρία. Στη Γαλλία, οι εκπαιδευτικοί φορείς θα κλείσουν από την Δευτέρα μέχρι νεωτέρας.

    Σε άλλες χώρες αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μόνο τμηματικά και ανά περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή της Μαδρίτης και στην Καταλονία.

    Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι κλείνει σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους ψυχαγωγίας. Στην Πολωνία τα σχολεία θα κλείσουν επίσης την Δευτέρα, για 15 ημέρες. Στην Ιρλανδία τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο, Παρασκευή.

    Υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνεται, επιπλέον σε πολλά μέρη της Ευρώπης να αποφευχθούν οι περιττές συγκεντρώσεις κόσμου, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ανθρώπων στον ίδιο χώρο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ισπανία (μόνο στη Μαδρίτη και την Καταλονία), η Δανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

    Από την άλλη, άλλες έχουν θέσει πιο χαμηλά τον πήχη: Αυστρία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστό χώρο και άνω των 500 σε ανοιχτό. Στην Ολλανδία απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 100 ανθρώπων, στην Τσεχία επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 30.

    Στη Βουλγαρία, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις επιτρέπεται να παρίστανται μέχρι 250 θεατές. Αυτοί, μάλιστα, θα πρέπει να αφήνουν κενό ένα κάθισμα μεταξύ τους. Στην Ελβετία, το καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων. Στην Ιταλία και την Κύπρο απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση προσώπων.

    Μέτρα λαμβάνονται παράλληλα και στα μέσα μεταφοράς, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνες εστίες μικροβίων, λόγω του πλήθους του κόσμου που τις χρησιμοποιεί, αλλά και της κοντινής, μεταξύ των επιβατών, απόστασης.

    Η Δανία και η Ρωσία συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής, ενώ και η Ελλάδα εξέδωσε ειδικές οδηγίες προστασίας για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς.

    Επιπροσθέτως, αρκετές είναι οι χώρες που κλείνουν τα αεροδρόμιά τους ή μέρος αυτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει το δεύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, που διακόπτει την λειτουργία του από σήμερα το βράδυ. Ο ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του Φιουμιτσίνο θα κλείσει, επίσης, στις 17 Μαρτίου. Στη Σλοβακία έκλεισαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια, ενώ και στην Γαλλία εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει μέρος του αεροδρομίου του Παρισιού, Σαρλ Ντε Γκωλ.



    ΣΧΟΛΙΑ