• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Ραγδαία εξάπλωση σε Ευρώπη και Ασία – Επτά κρούσματα στην Ελλάδα

    Ιταλία


    Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε Ευρώπη και Ασία, ενώ έξι είναι οι νεκροί στην πολιτεία Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.

    Στη χώρα μας τα κρούσματα παραμένουν 7, ενώ οι δύο μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών που παρέμειναν στο Λονδίνο για εξετάσεις, βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

    Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.

    180 κρούσματα στη Γερμανία, 3 στο Βερολίνο

    Μια δασκάλα, η οποία μολύνθηκε σε εκδρομή για σκι στο Νότιο Τιρόλο, είναι το τρίτο κρούσμα του νέου κορονοϊού Covid-19 στο Βερολίνο.

    Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσει το σχολείο στο οποίο εργάζεται, ενώ προκειμένου να επαναλειτουργήσει, θα εξεταστούν προηγουμένως περίπου 80 άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

    Αργά χθες βράδυ ανακοινώθηκε ότι ιδιωτικό σχολείο του Βερολίνου θα παραμείνει επίσης κλειστό, καθώς υπάρχει «ύποπτο» περιστατικό μεταξύ των γονέων των μαθητών.

    Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με τον κορονοϊό στην γερμανική πρωτεύουσα ανέρχονται πλέον σε τρεις, με δεκάδες άτομα να εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

    Μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχουν διαπιστωθεί 180 κρούσματα (92 στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 35 στο Μόναχο – εκ των οποίων 14 έχουν αποθεραπευθεί και λάβει εξιτήριο – 26 στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, 11 στην Έσση, 3 στο Βερολίνο, 2 στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και από ένα στο Βρανδεμβούργο, στην Βρέμη, στην Κάτω Σαξονία, στην Σαξονία και στην Θουριγγία).

    Το βράδυ ανακοινώθηκε μια ακόμη ακύρωση Έκθεσης, αυτή τη φορά της Διεθνούς Έκθεσης Χειροτεχνίας στο Μόναχο, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν 1000 εκθέτες από 60 χώρες και οι επισκέπτες να ξεπεράσουν τις 100.000.

    2.036 ασθενείς με κορονοϊό και 52 νεκροί στην Ιταλία

    Οι ασθενείς με κορονοϊό στην Ιταλία είναι πλέον 2.036. Σε σχέση με χθες διαγνώσθηκαν 235 νέοι ασθενείς. Οι νεκροί από τη διάδοση του ιού είναι 52. Στην πρώτη θέση των κρουσμάτων παραμένει η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με 1.077 μεταδόσεις. Συνολικά, 149 άνθρωποι βρίσκονται στην φάση της ίασης και έχουν γίνει αρνητικοί στον ιό.

    Οι ειδικοί του νοσοκομείων λοιμωδών νόσων του Μιλάνου Σάκκο εξηγούν ότι θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού, διότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί αμέσως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί.

    Νέες μεταδόσεις έχουν σημειωθεί στις περιφέρειες της Ρώμης, της Σαρδηνίας και στην μικρή περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας. Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, πάντως, υπογραμμίζει ότι το 50% των κρουσμάτων δεν είναι ανησυχητικά, και θεραπεύονται κατ΄οίκον.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι, τέλος, υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ιταλία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της διάδοσης του ιού.

    191 κρούσματα και 3 θάνατοι στη Γαλλία

    Η Γαλλία καταμετρά 191 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής δημόσιας υγείας Ζερόμ Σαλμόν, με το σύνολο των κρουσμάτων να αυξάνεται σε σχέση με τα 130 που είχαν καταγραφεί έως χθες.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, τρεις άνθρωποι έχουν προς το παρόν πεθάνει από τη νόσο.

    Νέο ξέσπασμα στην Κίνα με πολίτες που επέστρεψαν από Ιταλία

    Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαίωσαν 7 κρούσματα του κορονοϊού μεταξύ πολιτών της χώρας που επέστρεψαν από την Ιταλία, επιτείνοντας την ανησυχία για νέο ξέσπασμα της ασθένειας COVID-19 στη χώρα όπου άρχισε η επιδημία.

    Τα 7 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά). Πρόκειται για Κινέζους υπηκόους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.

    Συνολικά 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

    Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας.

    Τα 125 νέα κρούσματα — τα 114 από αυτά εντοπίστηκαν στη Χουμπέι — είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή (202) και αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 80.151.

    Στην μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, καταγράφηκαν οι 24 από τους νέους θανάτους.

    4.812 κρούσματα και 28 νεκροί στη Νότια Κορέα

    Εξακόσια νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, όπου το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται πλέον σε 4.812 και ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 28 νεκρούς, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

    Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στο «κόκκινο», το υψηλότερο της κλίμακας, όμως τα κρούσματα μόλυνσης και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στη χώρα όπου επικρατεί κλίμα φόβου και οργής έναντι μιας χριστιανικής αίρεσης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.

    6 νεκροί στις ΗΠΑ

    Τέσσερις νέοι θάνατοι που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε έξι, όλοι τους στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών αρχών της πολιτείας.

    Οι πέντε από τους θανάτους καταγράφηκαν στην κομητεία Κινγκ, κοντά στην πόλη του Σιάτλ, και ένας στην κομητεία Σνοχόμις, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με τον Καναδά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Όπως εξήγησε από την πλευρά του, ο γιατρός Τζεφ Ντάτσιν, επικεφαλής της αρχής δημόσιας υγείας των κομητειών Σιάτλ και Κινγκ, τα οκτώ από τα συνολικά 14 κρούσματα στην περιοχή δικαιοδοσίας του συνδέονται με μια μονάδα φροντίδας, περιλαμβανομένων των 4 θανάτων. Οι 4 από τους έξι ανθρώπους που έχουν πεθάνει ήταν ηλικιωμένοι και/ή αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα, είπε ο Ντάτσιν.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ανέρχεται πλέον σε 18, επισήμανε.

    Ο επιστήμονας υπογράμμισε ότι «αναμένουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και παίρνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά υπόψη».

    Έως χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 91, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού μπροστά στην οποία οι ΗΠΑ, όπως επαναβεβαίωσε, είναι καλά προετοιμασμένες.

    «Πιστεύω ότι είναι πολύ ασφαλές», υπογράμμισε ο Τραμπ, ερωτηθείς στο Οβάλ Γραφείο για πιθανές ανησυχίες που συνδέονται με τη διάδοση του ιού, κατά τη διάρκεια των μαζικών προεκλογικών συγκεντρώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    «Θα μπορούσατε να θέσετε αυτό το ερώτημα στους Δημοκρατικούς. Αυτοί κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις, βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία», συμπλήρωσε.

    Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος συμμετείχε, μάλιστα, τη Δευτέρα σε μια συγκέντρωση «Keep America Great» στο Σάρλοτ, στην Βόρεια Καρολίνα.

    «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά» σημείωσε, αναφερόμενος στη συνάντησή του με εκπροσώπους των φαρμακευτικών ομίλων προκειμένου να μιλήσουν για τις εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας.

    «Τους ζητήσαμε να επιταχύνουν ό,τι κάνουν σε σχέση με τα εμβόλια», τόνισε.

    5 κρούσματα στο Πακιστάν, πρώτο κρούσμα στο Μαρόκο

    Οι αρχές του Πακιστάν επιβεβαίωσαν σήμερα ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού, εξέλιξη που αυξάνει σε πέντε τον απολογισμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν στη χώρα της νότιας Ασίας από την περασμένη εβδομάδα.

    «Έχουμε πλέον το 5ο επιβεβαιωμένο κρούσμα [της ασθένειας] COVID-19 στις ομοσπονδιακές

    Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό εντοπίστηκε χθες Δευτέρα στο Μαρόκο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υπήκοο του βασιλείου που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

    «Η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία».



    ΣΧΟΛΙΑ