• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Πώς κυλά η ζωή στα δύο αποκλεισμένα χωριά της Καστοριάς

    • NewsRoom

    Το χωριό Δραγασιά


    Σε καραντίνα βρίσκονται από χθες το μεσημέρι δύο χωριά της Καστοριάς, καθώς παρουσιάστηκε ραγδαία διασπορά των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού

    Όπως έγινε γνωστό, οι 90 κάτοικοι των δύο χωριών, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, του δήμου Βοΐου, της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, βρίσκονται σε πλήρη καραντίνα, με την είσοδο και την έξοδο προς και από τα χωριά να είναι απαγορευμένη.

    Τι περιλαμβάνει ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων

    Σήμερα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδώσουν ηχητικό μήνυμα, που θα ενημερώνει τους κατοίκους για την επιβολή των μέτρων και την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ’ οίκον περιορισμού.

    Την ίδια ώρα, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι ειδικά διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό, σε περίπτωση που χρειαστεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο κάποιος από τους κατοίκους των δύο χωριών.

    Ο δήμος έχει ορίσει, επιπλέον, έναν ειδικό αριθμό, που στόχο έχει να δέχεται τις κλήσεις των 70 κατοίκων της Δαμασκηνιάς και των 20 της Δραγασιάς, οι οποίοι καταθέτουν εκεί τις ανάγκες που παρουσιάζουν σε τρόφιμα και φάρμακα.

    Το κινητό αυτό τηλέφωνο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το πρωί, όπου κάποιοι εξ των κατοίκων, η πλειονότητα των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας, ζητούν ένα φάρμακο που τελείωσε, άλλοι τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής.

    Παράλληλα, στις 3 το μεσημέρι θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο που θα μεταφέρει τις προμήθειες στους κατοίκους των δύο ορεινών χωριών.

    Όπως έγινε γνωστό, ο ανεφοδιασμός των κατοίκων με όλα τα απαραίτητα προϊόντα θα γίνει με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου, ο οποίος θα εισέρχεται στα δύο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου και θα φορά ειδική προστατευτική στολή. Ο υπάλληλος θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στη εξώπορτα του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες, που θα έχουν ενημερωθεί από πριν, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα, μέσα σε πλαστική σακούλα, εξήγησε ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που προβλέπεται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των δύο χωριών, όσο αυτά παραμένουν σε καραντίνα, κάθε ημέρα θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου θα απολυμαίνεται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, έπειτα από κάθε δρομολόγιο. Επιπροσθέτως, θα απολυμαίνονται και οι προστατευτικές στολές.

    Ταυτόχρονα, όπως αποφασίστηκε, από σήμερα, οι κάτοικοι των δύο αποκλεισμένων χωριών θα ξεκινήσουν επαφές με τον γιατρό, τον ψυχολόγο, καθώς και μία κοινωνική λειτουργό.

    Ο γιατρός, που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου, θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

    «Όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι», δήλωσε ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς. «Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι», σημείωσε και συμπλήρωσε «μας έχουν πει να αναφέρουμε τα συμπτώματα στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά. Στο χωριό, όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια».

    Υπενθυμίζεται ότι ένας εκ των 4 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας του φονικού κορονοϊού ήταν κάτοικος της Δαμασκηνιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ